Torte

Čokoladne torte:

  • Čokoladna torta s lješnjacim

Slavne torte:

Schwarzwälder Kirschtorte (njem.) ili Black Forest Cake (eng.) se smatra klasičnim Njemački par excellence kolačem koji je poznat po cijelom svijetu.

Najpoznatija mađarska torta na svijetu, Doboš torta, prvi je put pripremljena za državnu izložbu 1885. godine

Jedna od najslavnijih torti na svijetu koja je Francu Sacheru osigurala besmrtnost - Demel's Sachertorte

Dalmatinske torte

Bademi, maraschino, orasi, prošek, naranče, limuni, suhe i svježe smokve, grožđice, rakija od ruža i maslinovo ulje samo su neki od sastojaka dalmatinskih torti u kojima možete osjetiti mirise i okuse Mediterana.

Svaki kraj u Dalmaciji ima svoju regionalnu tortu za čiji recept odgovorno čuva svaka domaćica. Original recept se nalazi samo kod malog broja domaćica tako da one dobro naplate svoj uradak.

Na listi se nalaze Bokeljska torta, trajna torta kojom dominira okus marcipana, Imotska torta s puno badema, malo brašna, miris maraschina i ljubomorno čuvan omjer sastojaka tajna su recepta starog više od 150 godina grada Imotskog. Splitska torta je slastica grada SplitaU ovoj se prekrasnoj torti stopila sva raskoš Dalmacije: orasi, bajami, suhe smokve, grožđice. Kaštelanska torta – čokoladna simfonija puna prošekom opijenih oraha i badema koja pripada svih sedam Kaštela.

Nadalje, Skradinska torta koja je sljubila arome i okuse – badema, oraha, meda i rakije od ružinih latica, Dubrovačka torta od badema i oraha, dvobojnu tortu bez brašna, punu mirisa i okusa naranče, limuna, nježnih blanširanih badema i zagasitijih oraha, prelivenu bogatom mekanom glazurom od tamne čokolade.

Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića, a tu su još Molatska torta od rogača i nezaboravna Stonska torta

Posebne torte

Cheesecake - torte od sira:

Torta od sira, koja danas broji na stotine vrsta, smatra se jednom od najstarijih slastica. U njoj su, navodno, gostili i stari Grci u vrijeme prvih Olimpijskih igara, 776. prije Krista na otoku Delu.

Ubrzo su je prisvojili i Rimljani pa je o toj torti pisao i rimski senator Marko Porcije Katon u djelu De Agricultura nazivajući je libum (placenta).

Rastom Rimskoga Carstva recept za tu tortu postao je omiljen diljem svijeta

Raznim je putovima torta od sira tako stigla do daleke Rusije.
Amerikanci su je prisvojili kao dio autohtone kuhinje.

Stoga je danas nalazimo na različitim meridijanima i paralelama, a bez obzira na tip sira ili metode pravljenja tijesta svima je zajednički nezaboravan okus.









Nema komentara:

Objavi komentar