Stonska torta od makarula, starinska je torta bez koje nema nijedne fešte u pelješkoj kući koja drži do tradicije. Torta je neobična jer se nadjev radi od izdužene tjestenine zvane makaroni, makaruli ili makaruni. pa netko tko to nije imao priliku kušati, može pomisliti “Bože moj, što li je sad to”.
Stonska torta jedna je od brojnih slastica čiji se recept pažljivo čuva kao dio obiteljskog nasljeđa, a svaka stonska domaćica ima svoju kombinaciju začina koju upotrebljava kako bi baš njezina torta bila najukusnija.
Ova je slastica posebno omiljena u vrijeme blagdana kao što su Božić ili Uskrs te za vrijeme poklada, kada se radi za veliki broj posjetitelja lokalnih proslava i svečanosti.
POTREBNI SASTOJCI:
za tijesto
1/2 pecilnog praška
za nadjev
500 g makarona (makarula)
250 g maslaca
250 g šećera
150 g badema
250 g oraha
100 g čokolade
cimet, muškatni orah, klinčići
1 kora od naranče
1 kora od limuna
8 jaja
100 g šećera
1 vanilija šećer
2 ćepa rum
NAČIN PRIPREME
Od brašna, jaja, jabučnog octa i 2 žlice ulja umijesiti tijesto i ostaviti ga, omotano u prozirnu foliju da odmara najmanje 20 min.
Skuhajte makarone u kipućoj vodi, u koju ste stavili 1/2 žličice soli i 1 žličicu šećera, al dente. Ocjediti i proliti s mješavinom limunovog soka, maslinova ulja i ruma i stavite ih da se hlade.
Nadjev napravite tako da pomiješajte sjeckane orahe u multipraktiku, samljevene bademe, izribanu čokoladu, šećer, samljeveni cimet, klinčići i muškatni orah te izribane korice agruma.
Na kraju pjenasto izmiksajte jaja s 80 g šećera i vinilin šećera.
Tijesto koje se odmaralo tanko razvaljujte i stavite u kalup za tortu od 28 cm, koji smo prethodno namazali margarinom i prosuli brašnom, tako da tijesto za desetak centimetara prelazi rub kalupa, jer će se njima na kraju prekriti torta. U tako pripremljeno tijesto stavljajte red makarona kojeg ćemo posuti sa suhim dijelom nadjeva, zaliti sa pjenasto istučenim jajima i na to ravnomjerno stavite komadiće maslaca. Tako do kraja redajte makarone, nadjev, maslac… Kad se sve potroši, prekrijte rubovima tijesta. Tijesto prelijte s malo otopljenog maslaca i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
Tortu ostavite da se ohladi i hladnu preokrenite tako da donja strana bude gornja. Obilno pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar