utorak, 28. siječnja 2014.

DALMATINSKE TORTE: Stonska torta


Ston, gradić uz more na prevlaci koja poluotok Pelješac spaja s kopnom. Ston je mali grad velike povijesti i svjetskih kurioziteta. 


Najduži fortifikacijski sustav na svijetu poslije Kineskog zida, najstarija solana u Europi, a možda i u svijetu, u kojoj se i danas proizvodi sol na prirodan način kao tisućljećima prije.


Plavac mali, dingač i postup, stonske kamenice samo su neki od zaštitnih znakova stonske trpeze, nezaobilazna mjesta upoznavanja kraja.
 

A čuvena stonska torta od makarula svakako se može svrstati u to nadaleko poznato društvo delicija tog kraja. Vrhunska je to i originalna tradicijska slastica koja se nekada pripremala samo u posebnim prilikama, a obvezno za Uskrs i Božić. Taj se lijep, a prije svega ukusan, običaj zadržao do danas. 

Po svojim sastojcima, makarulima (makaroni, šuplja tjestenina), maslinovu ulju, maslu, lemunu, orasima, mjendulima, kanjeli (cimetu), vaniliji..., svjedoči o korijenima široka mediteranskog kruga, a u načinu pripreme, količini i odnosu sastojaka omogućava prostor individualnoj kreativnosti.

Stonska torta od makarula, starinska je torta bez koje nema nijedne fešte u pelješkoj kući koja drži do tradicije. Torta je neobična jer se nadjev radi od izdužene tjestenine zvane makaroni, makaruli ili makaruni. pa netko tko to nije imao priliku kušati, može pomisliti “Bože moj, što li je sad to”. 

Stonska torta jedna je od brojnih slastica čiji se recept pažljivo čuva kao dio obiteljskog nasljeđa, a svaka stonska domaćica ima svoju kombinaciju začina koju upotrebljava kako bi baš njezina torta bila najukusnija. 

Ova je slastica posebno omiljena u vrijeme blagdana kao što su Božić ili Uskrs te za vrijeme poklada, kada se radi za veliki broj posjetitelja lokalnih proslava i svečanosti.

Simfonija okusa, jer se u toj torti prožimaju okusi Dalmacije, a ona iznutra izgleda vrlo atraktivno, jer je šupljikava od tjestenine, koja je obavijena mirisnom smjesom od oraha, badema i čokolade, oplemenjenih aromom limuna i naranče.


POTREBNI SASTOJCI:

za tijesto

400 g (oštrog i mekog)  brašna
1/2 pecilnog praška
2 jaja
2 žlice maslinovo ulje
1 žlica jabučni ocat
2-3 žlice mlake vode
2 žlice ruma

za nadjev

500 g makarona (makarula)

250 g maslaca

250 g šećera
150 g badema
250 g oraha
100 g čokolade
cimet, muškatni orah, klinčići
1 kora od naranče
1 kora od limuna

8 jaja
100 g šećera
1 vanilija šećer
2 ćepa rum

NAČIN PRIPREME

Od brašna, jaja, jabučnog octa i 2 žlice ulja umijesiti tijesto i ostaviti ga, omotano u prozirnu foliju da odmara najmanje 20 min. 

Skuhajte makarone u kipućoj vodi, u koju ste stavili 1/2 žličice soli i 1 žličicu šećera, al dente. Ocjediti i proliti s mješavinom limunovog soka, maslinova ulja i ruma i stavite ih da se hlade. 

Nadjev napravite tako da pomiješajte sjeckane orahe u multipraktiku, samljevene bademe, izribanu čokoladu, šećer, samljeveni cimet, klinčići i muškatni orah te izribane korice agruma.

Na kraju pjenasto izmiksajte jaja s 80 g šećera i vinilin šećera.

Tijesto koje se odmaralo tanko razvaljujte i stavite u kalup za tortu od 28 cm, koji smo prethodno namazali margarinom i prosuli brašnom, tako da tijesto za desetak centimetara prelazi rub kalupa, jer će se njima na kraju prekriti torta. U tako pripremljeno tijesto stavljajte red makarona kojeg ćemo posuti sa suhim dijelom nadjeva, zaliti sa pjenasto istučenim jajima i na to ravnomjerno stavite komadiće maslaca. Tako do kraja redajte makarone, nadjev, maslac… Kad se sve potroši, prekrijte rubovima tijesta. Tijesto prelijte s malo otopljenog maslaca i stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. 

Tortu ostavite da se ohladi i hladnu preokrenite tako da donja strana bude gornja. Obilno pospite šećerom u prahu.




U pdf za printanje





Nema komentara:

Objavi komentar