Fondan je jestiva šećerna masa koja se koristi za dekoraciju torti, ali i izradu raznih slatkih dekoracija i figurica
SASTOJCI:
10 g želatine u prahu (1 vrećica)
50 ml hladne vode za želatinu
20 ml vode za fruktozu
100 g fruktoze
1 velika žlica glicerina
900 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Namočite želatinu u 50 ml hladne vode. Fruktozu stavite u posudu i prelite sa 20 ml vode. Stavite na vatru. Miješajte cijelo vrijeme do početka ključanja. Neka vrije tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte glicerin i želatinu. Promiješajte. U posudu stavite 500 - 600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i miješajte sa žlicom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim prospite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umijesite fondan.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gdje ste ga mijesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi.
Nema komentara:
Objavi komentar