Ni jedna tradicija ne može opstati da se ne temelji na prenošenju znanja, običaja, spoznaja i kulturnih vrijednosti nekog kraja. Dalmacija svojim Dalmatincima nije pružila lak i ugodan život, ali je zato nudila suncem obasjanu zemlju sa maslinama, bajamima, orasima, grožđem, rogačem i medom. I zato tradicionalne dalmatinske torte poput Splitske, Imotske, Skradinske, Kaštelanske, Bračke Hrapačuše... obiluju baš ovim mediteranskim okusima.
Na listi se nalaze Bokeljska torta, trajna torta kojom dominira okus marcipana, Imotska torta, jedna od najpoznatijih dalmatinskih torti izrađena od prirodnih sastojaka i bez ikakvih aditiva, Splitska torta napravljena od oraha, sušenih smokava i grožđica i Kaštelanska torta – čokoladna simfonija puna prošekom opijenih oraha i badema.
Nadalje, Skradinska torta koja je sljubila arome i okuse – badema, oraha, meda i rakije od ružinih latica, Dubrovačka torta od badema i oraha, dvobojnu tortu bez brašna, punu mirisa i okusa naranče, limuna, nježnih blanširanih badema i zagasitijih oraha, prelivenu bogatom mekanom glazurom od tamne čokolade.
Makarana je torta makarskih plemićkih obitelji, puna citrusnih mirisa sljubljenih s blanširanim bademima, u čijoj se pozadini osjeti aroma maraschina i muškatnog oraščića, a tu su još Molatska torta od rogača i nezaboravna Stonska torta
Škrta zemlja nije davala mnogo, ali su Dalmatinke od davnina znale dobro iskoristiti ono malo što su imale i zato su izrađivale ukusne torte čiji su recepti prenošeni s generacije na generaciju, s koljena na koljeno.
Tradicionalne dalmatinske torte kakve danas poznajemo odraz su prošlih vremena i podneblja u kojem živimo, a spremale su se za proslavu posebnih prigoda.
Nema komentara:
Objavi komentar