utorak, 28. siječnja 2014.

DALMATINSKE TORTE: Kaštelanska torta

KAŠTELANSKA TORTA

Kaštelanska torta kojom je Dobrila, prelijepa Kaštelanka, zavela zgodnog Miljenka čokladna je simfonija s prošekom opijenih oraha i badema. Legenda o ljubavnom pijanstvu Dobrile i Miljenka, kaštelanskih Romea i Julije, preživjela je do danas, zajedno s receptom torte kojom su se sladili.


U drugoj polovici 17. stoljeća, u Kaštel Lukšicu živjele su dvije plemićke obitelji - obitelj Vitturi sa kcerkom Dobrilom i plemic Adalberto Rušinic sa sinom Miljenkom. Lijepi mladić i nježna djevojka žarko su se zaljubili, a obiteljska svada njihovih očeva zbog feudalnih prava nad seoskim težacima prisilila ih je da se sastaju i vole potajno. U tome im je pomagala sluškinja Antica. Međutim, roditelji su nekako saznali za njihovu vezu te su, kako bi ih razdvojili, Dobrilu stavili pod strogi nadzor majke, kontese Marije dok je Miljenko, prema savjetu odvjetnika Dorotea, poslan u Veneciju, u duždevu službu.

Kaštelanski ljubavnici su ipak uspjeli nakon puno peripetija ostati zajedno. Međutim, Dobrilin otac, knez Radoslav se nikako nije mogao pomiriti sa činjenicom da je Miljenko ipak pobijedio i da ce odvesti njegovu Dobrilu, kao svoju suprugu, u njihov novi dom, dvorac plemićke obitelji Rušinić. Obuzet nesavladivom mržnjom i osvetom, vecer nakon vjenčanja dvoje mladih u ljeto 1690. godine, knez Radoslav je na mostu ispred svog dvorca u Kaštel Lukšicu ubio svog zeta iz kubure.


Kaštelanska torta naziva se svečanom jer u nju (ni manje ni više) ide 12 jaja, a radila se tradicionalno za blagdane, vjenčanja, krštenja, krizme, rođendane, no, shvatili ste – za svaku svečaniju prigodu.  Nemojte da vas količina jaja natjera u bijeg, nisu stare dalmatinske none bile lude :) Mada jest kolesterolska bomba, ona se također sastoji i od badema i oraha koji je tradicionalno imala svaka kuća u Dalmaciji. Nemojte da vas ni količina šećera otjera, jer torta uopće nije slatka.

Ona je jednostavna i u toj svojoj jednostavnosti je savršena! Ako ste ljubitelj oraha, badema i čokolade, onda je ova torta pun pogodak za vas – jer ona nije ništa drugo do mekanog savršenstva – bez brašna!

POTREBNI SASTOJCI:

za biskvit

12  jaja, 
42 dag šećera
2 vanilija šećer
20 dag samljevenih badema
20 dag oraha (½samljevenih, ½ usitnjenih) 
14 dag čokolade, 
14 dag samljeveni dvopeka 
1 izribana kora od naranče
1/2 dl prošeka
2 žlice brašna
1 žličica pecilnog praška

za sirup

1 sok od naranče
2 žlice ruma
2 žlice limunchella

za čokoladnu glazuru

5 žlice vode
2 žlice šećera
120 g čokolade za kuhanje
50 g  maslaca

za premaz

2 žlice marmelade od marelice
1 žlice liker ili rakija od marelice

NAČIN PRIPREME:

Šećer miješamo sa cijelim jajima 25 minuta, dodamo smjesu suhih sastojaka: samljevene bademe i samljevene i usitnjene orahe, izribanu koru od naranče, naribanu čokoladu i smjesu brašna i pecilnog praška. Dodamo mrvice dvopeka namočene u prošeku,. Smjesu izlijemo u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pečemo 45 minuta na 180 stupnjeva.
Ohlađenu tortu navlažimo sa sirupom te premažemo s premazom kojeg smo napravili tako da smo aprikotirali (provukli je kroz sito) marmeladu od marelica i prokuhali i umiješali liker ili rakiju od marelica.

Na kraju tortu prelijemo glazurom od čokolade koju smo dobili tako da smo vodu, šećer, čokoladu istopili na pari u glatku smjesu i u tu smjesu dok je još vruća postepeno dodajemo listiće maslaca.

PDF














Nema komentara:

Objavi komentar