IMOTSKA TORTA
U kršu Imotske krajine, u škrtoj zemlji rastu bademi od kojih su naše prababe napravile prve recepte za imotsku tortu.
Puno badema, malo brašna, miris maraschina i ljubomorno čuvan omjer sastojaka tajna su recepta starog više od 150 godina. Imotska torta jednostavno je drukčija od svih torti i po izgledu i po okusu.
Kao što Imotska krajina ima jedinstvena jezera u svijetu, Crveno i Modro jezero, tako je i ova slastica posebna.
Njen su osnovni
sastojak bademi koji su zajedno s ostalim dodacima (jaja, masnoće, arome) u tankom fino izrađenom
tijestu. Tankim trakama tog tijesta prekrije se smjesa i ukrasi cijelim
bademima. Tako ispečena torta dobiva
doista čaroban i poseban izgled koji mami i one koji nisu posebni ljubitelji
slastica
POTREBNI SASTOJCI:
ZA TIJESTO:
250 g oštrog brašna
50 g glatkog brašna
50 g glatkog brašna
100 g masti
2 žlice šećera
3 žumanjka
prašak za pecivo (na vrh noža)
1/2 dl prošeka (onoliko koliko je
potrebno da se napravi glatko tijesto.
ZA NADJEV:
8 jaja
500 g šećera
500 g bajama
2 žlice brašna
2 žličice pecilnog praška
2 žlice brašna
2 žličice pecilnog praška
naribana kora od limuna
naribana kora od naranče
2 vanilin šećera
10 kapi esencije maraskina
2 žlica ruma
1 žlica limuncella
1 žlica limuncella
1/4 žličice cimeta
samljevenih klinčića
struganoga muškatnog oraha
PRIPREMA:
Za nadjev jaja i šećer se pjenasto izmješaju uz pomoć el. miksera ne manje od 25 min. Dodaju se izmiješani suhi sastojci: mljeveni
bajami, brašno s pecilnim praškom, naribana kora naranče i limuna, klinčić, cimet i muškatni orah. Uz lagano miješanje dodaju se svi ostali sastojci.
Za tijesto se u brašno prvo stavi
prašak za pecivo, pa onda ostali sastojci te se izmijesi glatko tijesto.
Tijesto se razvalja uz pomoć glatkog brašnao na rezance, pa se obloži dno kalupa za tortu koji smo
prethodno obložili s papirom za pečenje, Također obložimo stranice kalupa i
napunimo kremom. Odreže se preteklo tijesto s rubova stranica.
Ostatak tijesta jednako se
razvalja i rodelom izreže na trake
široke 2 cm. Trake slažemo na tortu, razmaknuto uzduž i poprijeko, pa se dobije
gradelada. Na križanjima traka vrhom noža napravi se rupica u koju se ubode
oguljeni bajam.
Torta
se stavlja peci u zagrijanu pećnicu. Peče se 1 sat i 15 minuta, prvo na
malo jačoj vatri od 150oC – 45 min , a onda na sasvim tihoj vatri
(130oC – 30 min)
Još slika
mljaciiiii
OdgovoriIzbriši