ponedjeljak, 13. svibnja 2013.

DALMATINSKE TORTE: Imotska torta

IMOTSKA TORTA

U kršu Imotske krajine, u škrtoj zemlji rastu bademi od kojih su naše prababe napravile prve recepte za imotsku tortu. 


Puno badema, malo brašna, miris maraschina i ljubomorno čuvan omjer sastojaka tajna su recepta starog više od 150 godina. Imotska torta jednostavno je drukčija od svih torti i po izgledu i po okusu. 

Kao što Imotska krajina ima jedinstvena jezera u svijetu, Crveno i Modro jezero, tako je i ova slastica posebna.


Njen su osnovni sastojak bademi koji su zajedno s ostalim dodacima  (jaja, masnoće, arome) u tankom fino izrađenom tijestu. Tankim trakama tog tijesta prekrije se smjesa i ukrasi cijelim bademima.  Tako ispečena torta dobiva doista čaroban i poseban izgled koji mami i one koji nisu posebni ljubitelji slastica

POTREBNI SASTOJCI:

ZA TIJESTO:    

250 g oštrog brašna
50 g glatkog brašna  
100 g masti  
2 žlice šećera 
3 žumanjka 
prašak za pecivo (na vrh noža)
1/2 dl prošeka (onoliko koliko je potrebno da se napravi glatko tijesto.

ZA NADJEV:

8 jaja
500 g šećera
500 g bajama
2 žlice brašna
2 žličice pecilnog praška
naribana kora od limuna
naribana kora od naranče
2 vanilin šećera
10 kapi esencije maraskina
2 žlica ruma
1 žlica limuncella
1/4 žličice cimeta
samljevenih klinčića
struganoga muškatnog oraha

PRIPREMA:

Za nadjev jaja i šećer se pjenasto izmješaju uz pomoć el. miksera ne manje od 25 min. Dodaju se izmiješani suhi sastojci: mljeveni bajami, brašno s pecilnim praškom, naribana kora naranče i limuna, klinčić, cimet i muškatni orah. Uz lagano miješanje dodaju se svi ostali sastojci.
Za tijesto se u brašno prvo stavi prašak za pecivo, pa onda ostali sastojci te se izmijesi glatko tijesto. Tijesto se razvalja uz pomoć glatkog brašnao na rezance, pa se obloži dno kalupa za tortu koji smo prethodno obložili s papirom za pečenje, Također obložimo stranice kalupa i napunimo kremom. Odreže se preteklo tijesto s rubova stranica.
Ostatak tijesta jednako se razvalja i rodelom izreže  na trake široke 2 cm. Trake slažemo na tortu, razmaknuto uzduž i poprijeko, pa se dobije gradelada. Na križanjima traka vrhom noža napravi se rupica u koju se ubode oguljeni bajam.
Torta se stavlja peci u zagrijanu pećnicu. Peče se 1 sat i 15 minuta, prvo na malo jačoj vatri od 150oC – 45 min , a onda na sasvim tihoj vatri (130oC – 30 min)




Još slika



1 komentar: