Krafna ili pokladica je slatki kolač od dizanog tijesta.
Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika, sa ili bez rupe u sredini. Ako je s rupom onda je to Doughnut.
Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu.
Doughnut je s jedne strane umočen u preljev.
Ukrašava se šećerom u prahu. Ovo je najčešći oblik krafne.
Krafna je tradicionalni kolač poklada, a npr. u Slavoniji se pripremaju i za vrijeme kolinja. Kolač je poznat u svijetu pod različitim nazivima i inačicama. Postoje varijacije punjenja krafne s kremom od vanilije, razne vrste voćnih džemova i marmelada do ukrašavanja čokoladnim preljevima tamne i svijetle čokolade ili ukrasnim mrvicama u boji
U hrvatskom standardnom jeziku koristi se naziv pokladnica.
U Slavoniji i Baranji uobičajen naziv je krofna.
U Zagorju i Međimurju koristi se naziv krafna.
Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu "prerušavati". U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je ostavština Austro-Ugarske.
Austrija – Krapfen. U Austriji je krafna punjena nadjevom od vanilije ili marmeladom od marelica,
Bosna i Hercegovina – krofna.
Talijani imaju par naziva: ciambelle, bomboloni, krafen i zeppoli,
Norveška – smultring; Norvežani su veliki potrošači krafni; pojedu od 4-6 milijuna krafni godišnje,
Njemačka – Nijemci upotrebljavaju par naziva za isti kolač. Na sjeveru se zove Breliner, a Krapfen na jugu,
Poljska – pączek je poljski naziv za pokladnicu. Preljeva se glazurom od šećera ili se posipa šećerom u prahu,
Sjedinjene Američke Države – doughnut ili donut je američki naziv; ove krafne su jako zasitne zbog teškog preljeva od čokolade,
Švedska – munk, što u doslovnom prijevodu znači "redovnik". Šveđane je asocirala rupa u krafni i sam oblik krafne na frizuru redovnika u sredini obrijane glave, a sa strana ostavljene kose, pa je kolač dobio ime "redovnik". Munk je kod Šveđana bez punjenja ili s nadjevom od vanilije i uvaljan u šećer.
Sigurno se prisjećate krafni iz mnogobrojnih američkih filmova. Ne znamo jesu li vam za oko zapele baš ove sa šećernim preljevom, ali svakako ih probajte. Za pravi ugođaj nikako nemojte zaboraviti rupu u sredini.
Nema komentara:
Objavi komentar