Najbolji umak od slane karamele
Ovaj domaći umak od slane karamele je kremast, puterast, bogat, gust, gladak i oduševit će sve što ćete ikada kupiti. Što je najbolje, gotovo je za 15 minuta!
- Kuhanje karamele do 170 st. C donijet će laganu karamelu. Laka karamela je vrlo slatka samo s blagim naznakama okusa karamele.
- Karamela kuhana na 174 st. C donijet će srednje smeđu karamelu s lijepim karamelnim okusom,
- dok će kuhanje na 177 st. C donijeti ugodnu, ali tamnu jantarnu karamelu s primjesama mirisa karamele i manje slatkog okusa.
- Dovođenje karamele na 190 st. C donijet će vrlo tamnu karamelu od jantara koja se koristi kao sredstvo za bojenje umaka.
- Kuhanje karamele na oko 204 st. do 210 st C okreće karamelnu crnu boju i naziva se "Black Jack".
Domaći umak od slane karamele - najbolji ikad (suha metoda)
Potrebni sastojci:
330 g bijeli granulirani šećer
140 g maslac (narezan na kockice, na sobnoj temperaturi)
200 ml vrhnja na sobnoj temperaturi
2 ml čistog ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli
Način pripreme:
Stavite šećer u ravnomjerni sloj u posudu s dvostrukim dnom. Zagrijte šećer na srednje visokoj temperaturi. Kad se šećer topi, miješati da se šećer ne spali. Uskoro će se šećer početi nakupljati u blagom svjetlu jantarnog šećera na dnu lonca. Kuhati i miješati blagim pokretom dok se šećer u potpunosti ne otopi u svijetloj jantarnoj karameli, oko 8 do 10 minuta.
Nastavite kuhati, bez miješanja, sve dok karamela ne dosegne srednju jantarnu ili duboku jantarnu boju (177 ° C). kada se karamela učini - što znači da je šećer dostigao idealnu fazu karamelizacije za umak od karamele dubokog jantara.
Kada karamela dosegne crvenkasto-smeđu boju (174ºC), ukloniti lonac od topline i čekati 20 do 30 sekundi za još tamniji jantarni karamel umak (177ºC). Odmah, ali pažljivo, dodajte sav maslac odjednom i umutite ga agresivno dok se potpuno ne otopi i dobro se spoji. Nakon dodavanja maslaca, karamela će se žestoko zagrijati. Ne brini. Samo nastavite miješati.
Polako i pažljivo umutite vrhnje za kuhanje, i ako koristite, ekstrakt vanilije. Nastavite miješati sve dok karamela nije glatka. (Dodajte sol i umutite dok se potpuno ne otopi.)
Nema komentara:
Objavi komentar