četvrtak, 2. srpnja 2020.

DALMATINSKE TORTE: Skradinska torta

Skradinska torta



Rođena na obalama čiste, mediteranskim mirisima opijene Krke, sljubila je u sebi najbolje arome i okuse





Ova torta, osim što je hrvatski suvenir, kroz povijest bila je i simbol mnogih velikih događaja koji su bili nezamislivi bez nje. 


Na primjer – servirala se mladencima uoči prve bračne noći, a datira još iz 14 stoljeća, kad je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne! Izvrsna je, intenzivnog i jakog okusa...orasi, bademi i jaja – to dovoljno govori, a ako se još doda i cimet, med, korica limuna i naranče, limunchello, prošek i rum, jasno je o čemu se radi.

POTREBNI SASTOJCI:

za biskvit

30 dag mljevenih oraha
20 dag mljevenih badema
12 jaja 
35 dag šećera
2 vanilin šećera
2 žličice prašak za pecivo
2 žlice brašna
½ dl prošeka
2 čepa limunchello
2 čepa ruma
1 žlica meda
1 naribana korica limuna
1 naribana korica naranče
malo cimet
prstohvat soli

za sirup

1 sok od naranče
2 žlice ruma

čokoladna glazura

30 g maslaca
130 g čokolade za kuhanje
3 žlice vrhnje

NAČIN PRIPREME:


Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 180 C. U smjesu s žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, pjenasto izmutite pa dodajte limunchello, prošek, rum, med, sol, cimet i naribanu koricu limuna i naranče te izmiksajte. Dodajte mljevene bademe i orahe u kojima je izmiješano brašno i pecilni, te nastavite miksati još 10-ak minuta. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno s žlicom dodajte ih u smjesu s žutanjcima. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte i smjesu izlijte u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 - 70 minuta. Kad se torta ohladi prelijte je rastopljenom čokoladom u koju dodajte malo maslaca i slatkog vrhnja za šlag. Prema želji ohlađenu tortu ukrasite sezonskim cvijećem, ukrasnim asparagusom ili listićima melise.




PDF





Nema komentara:

Objavi komentar