Neobičan naziv za jednu staru poslasticu, načinjenu od jaja, šećera i mlijeka, u modernoj verziji aromatizirano rumom, vanilij šećerom i koricom limuna. Samostalno ili uz običan keks, dobro ohlađen, prija u svakom godišnjem dobu.
Englezi ga zovu "floating island" (plutajući otoci), Francuzi "les œufs à la neige" (snježna jaja), Njemci "Schnee-Eier" (također snježna jaja), a Poljaci "zupa nic" (ptičje mlijeko). Jednostavna i ukusna slastica koju mogu pripremiti i početnici, a u Istri i Slavoniji poznat je pod nazivom šnenokle. Dakle, ako ste mislili da smo mi izmislili ovo staro jelo, bili ste u zabludi, ali ipak već dugo vremena ukorijenjeno je u domaćoj kuhinji.
POTREBNI SASTOJCI:
1 l mlijeka
5 jaja
2 vanilija šećera
6 žlica šećera
100 g „petit beure“ keks
prstohvat soli
2 žlićice Gusnella
2 čepa ruma
2 čepa limunchello
1 nagratana korica limuna
naribana čokolada
NAČIN PRIPREME:
Odvojit žumanca i bjelanca. U zdjelu poredati petit beure keks, poškropiti otopinom ruma i mlijeka i nagratati korice limuna. Skuhati mlijeka, dodati vanilija šećera i 1 žlice šećera. Kad uzavre u to stavljati jednu po jednu žlicu čvrsto umućenih bjelanaca sa 1 žlicom šećera, držat ih minut, dva u mlijeku, vadit i stavljati u zdjelu sa keksom.
Žumanca pjenasto izmiješati sa 4 žlice šećera,Gusnella, vanilija šećerom, 2 čepa ruma, limunchella i malo mlijeka koliko je dovoljno da smjesa bude tekuća. To uliti u mlijeko koje vrije, skuhati dvije, tri minute, te uliti u zdjelu sa keksom i bjelancima. Na vrh nagratati dosta čokolade i ohladiti najprije na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider
Nema komentara:
Objavi komentar