U ovoj se prekrasnoj torti stopila sva raskoš Dalmacije: orasi, bajami, suhe smokve, grožđice… Ona je prava slatka priča o Mediteranu, napravljena isključivo od plodova toplog juga
Split ne samo da je drevni grad, već se, za razliku od mnogih drugih gradova, to se nije dogodilo slučajno, tek tako. Izgrađen je namjerno i to na zahtjev Gaja Aurelije Valerije Dioklecijana, poznat i kao rimski car Dioklecijan.
Dioklecijan je bio prvi rimski car koji se odlučio povući. 1. svibnja 305. dobrovoljno se odrekao položaja i postao umirovljenik. Rimski car, veliki šef, nije se mogao tek tako preseliti u neku običnu kuću ili umirovljeničku zajednicu, on je ipak bio car, pa mu je trebala palača. I tu dolazi najveći "wow" - od svih mjesta, po cijelom prostranom Rimskom carstvu, Dioklecijan je odlučio da se njegova palača za umirovljenike izgradi - gdje? U Splitu.
Naravno, car je imao ogromno osoblje, znate, sluge, vojnike, obrtnike i tako dalje, a trebali su hranu, ribu, meso, voće i povrće, pa je jedno vodilo do drugog i tako do najboljeg deserta na cilom svitu "Splitske torte",
POTREBNI SASTOJCI:
za biskvit
150 g oraha
150 g bajama
150 g smokava
100 g datulja
50 g grožđica
8 bjelanjaka
4 jaja
6 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žlićice pecilnog prašak
2 vanilija šećer
2 izribana narančina kora
za kremu
8 žumanjaka
100 g šećera u prahu
2 vanili šećera
2 kesice pudinga od vanilije
8 dcl mlijeka
100 g bijele čokolade
200 g maslaca
2 čepa baileysa
za sirup
3 žlice ruma
2 sok od naranče
NAČIN PRIPREME:
Smokve, 1/3 bajama, 2/3 oraha, datule i grodice nasjeckajte u multipraktiku. Ostatak oraha i bajama sameljite. Brašno i pecilni prašak promješajte, pa dodajte u samljevene sastojke. Dojajte izribanu narančinu koru, te sve zajedno promješajte s nasjeckanim sastojcima.
Istucite bjelanjake i šećer s vanilija šećerom te lagano promješajte s četiri žutanjka (jedan po jedan). Lagano izmiješajte dobivenu smjesu sa suhim sastojcima i stavite u lim obložen masnim papirom (Ø 26 cm).
Pecite na 180°C oko 45-50 minuta. Nakon pečenja biskvit ostavite u ugašenoj pečnici s otvorenim vratima još 10-tak min.
Dok se biskvit peće napravite kremu. Stavite mlijeko i čokoladu na vatru, i povremeno promiješajte.
U međuvremenu izmiksajte žumanjake sa vanili šećerom i šećerom u prahu. U to dodamo prašak za vanili puding. U uzavrelo mlijeko (s čokoladom) polagano dodajte smjesu od žumanjaka neprestano miješajući dok ne uzavre. Kremu ohladite pazeći da se ne stvori korica, te umutite s pripremljenom kremom od maslaca i 2 žlice šećera u prahu. Dobro izmiksajte, dodajte po želji Baileysa.
Ohlađeni biskvit razrežete na tri dijela.
Izrezani biskvit namočiti sirupom, premazati kremom, ukrasiti.
Nema komentara:
Objavi komentar