Torta od sira i bijele čokolade sa karamel preljevom
Torta od sira, koja danas broji na stotine vrsta, smatra se jednom od najstarijih slastica.
U njoj su, navodno, gostili i stari Grci u vrijeme prvih Olimpijskih igara, 776. prije Krista na otoku Delu.
Ubrzo su je prisvojili i Rimljani pa je o toj torti pisao i rimski senator Marko Porcije Ka ton u djelu De Agricultura nazivajući je libum (placenta). Rastom Rimskoga Carstva recept za tu tortu postao je omiljen diljem svijeta, a ovisno o pristupačnostI osnovnih namirnica mijenjao a da nije izgubio na izvornoj aromi i okusu.
Raznim je putovima torta od sira tako stigla do daleke Rusije, a Amerikanci su je prisvojili kao dio autohtone kuhinje. Stoga je danas nalazimo na različitim meridijanima i paralelama, a bez obzira na tip sira ili metode pravljenja tijesta svima je zajednički nezaboravan okus.
Fantastična kombinacija okusa sira, bijele čokolade i karamela u ovoj torti od sira daje nezaboravan doživljaj vašim nepcima.
POTREBNI SASTOJCI:
Karamel glazura100 g šećera
1 žlica limunchella
100 ml vrhnja
25 g maslac
1 žličica ekstrat vanilija
Podloga od keksa
175 g keksa
75 g maslaca
35 g šećera
75 g čokolade za kuhanje
Nadjev od sira
750 g kremastog sira
200 g šećera
125 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade izgratane
5 jaja
1 kom vanilija šećera
NAČIN PRIPREME:
Zagrijavajte šećer miješajući ga dok se ne počne topiti. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Vrhnje zagrijano na 80 o C ulijte u karamelizirani šećer. Kuhajte dok se šećer i vrhnje ne sjedine u homogenu gustu tekučine. Dignete s topline i umješajte maslac i vanilija ekstrat.
Rastopiti šećer, čokoladu i maslac te pomješati s Graham keksima. Pritisnite mrvice ravnomjerno na dno i oko 2,5 cm sa strane kalupa . Pecite 5 minuta na 180 ° C, a zatim pustiti da se ohladi.
Stavite usitnjenu bijelu čokoladu u zdjelu. Vrhnje zagrijte skoro do vrenja te prolite preko čokolade i neka odstoji 1 minutu. Promješajte lagano čokoladu dok se skroz ne otopi. U mikser izmješajte sir, dodajte šećer te bijelu čokoladu mješajući s pola brzine miksera. Dodajte jaja, jedan po jedan, te iza svakoga mutite 30 sec. Umiješati u vanilija šećer i sipati u pripremljenu, ispečenu i ohlađenu podlogu od keksa.
Obložite kalup s vanjske strane s aluminiskom folijom te pecite u posudi u kojoj se nalazi vrela voda najmanje 1 cm. Pecite na 160 ° C jedan sat, zatim smanjiti toplinu i pecite na 150 ° C za dodatnih 45 minuta, nakon hlađenja od najmanje 4 sata, prelite sa karamel glazurom koju ste u mikrovalnoj otopili.
PDF - White Chocolate Caramel Cheesecake
Nema komentara:
Objavi komentar