Torta od rogača – gastronomska tajna otoka Molata, nautičarskog raja s 40 uvala
Duga tradicija korištenja rogača koja se zadržala i danas, prvenstveno u mljevenom obliku, prahu ili puderu, u Zadru i njegovom kraju, a najviše na otocima zadarskog arhipelaga svjedoči da je ta biljka nekad bila sveprisutna u vrtovima pa i po poljima i šumarcima oko naselja. Danas nije tako. Rogač je gotovo iščezao iz Zadra i njegova kraja. Nije jasno zašto jer je riječ o visokokvalitetnoj i zdravoj namirnici s visokom cijenom
Pravi gastronomski raritet u kojem rogač ima glavnu ulogu u originalnom, rustikalnom izdanju živi i danas i to na Molatu, otoku u sastavu grada Zadra. Riječ je o slastici imena Molatska torta što, naravno, sugerira da je na tom otoku, odnosno u istoimenom mjestu ta torta i nastala. A to je i dokaz da je na otoku Molatu nekad bilo daleko više stabala rogača koji je, valjda, s odlaskom stanovništva s otoka vremenom naprosto postao zanemaren.
Ovaj otok pružit će vam odmor od gradske vreve, a nautičarima i sigurno utočište od svih vjetrova u mjestu i luci Zapuntel. Niska sjeveroistočna obala razvedena je brojnim uvalama, od kojih mještani i gosti preferiraju najveću i najljepšu uvalu Jazi.
Iako se slastice od rogača pripremaju i na nekim drugim jadranskim otocima, poput Hvara, pa i tamo postoji verzija torte od rogača, ali po drugačijoj recepturi od ove Molatske. Slastičari molatskog restorana najprije pripreme prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja, limunove korice i vrhnja.
Tijesto će biti „oklop“ torte i njezin mrežasti ukras, dok je srce torte gusta, tamna krema pripravljena od mljevenog rogača, mlijeka, griza, maslaca, šećera od vanilije, jaja, korice i soka limuna. Prije nego se krema razvuče po tijestu najprije se razmaže diskretni slatki dodatak – marmelada od smokve. Tako složena u kalup torta se peče oko sat vremena, a spremna za posluživanje je tek kad se gotovo potpuno ohladi.
POTREBNI SASTOJCI:
za biskvit
150 g maslaca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
malo naribane korice limuna
300 g glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
2 jaja
1 žlica kiselog vrhnja
za nadjev
50 g maslaca
3 jaja
100 g šećera
1 vrećica Vanilin šećera
500 ml mlijeka
120 g Pšenične krupice
120 g mljevenog rogača
naribana korica limuna i naranče
100 g džema od smokava
čep rum
čep limunchello
NAČIN PRIPREME:
Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom limuna. Zatim naizmjence dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i jaja. Na kraju dodajte kiselo vrhnje. Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i oblikujte kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji oko 2 sata u hladnjaku.
U posudi zakipite mlijeko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer pa dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte 2 minute. Skinite s vatre i umiješajte mljeveni rogač s naribanom koricom limuna i naranče te pustite da se malo ohladi. Potom umiješajte maslac i jaja, rum i limunchello.
Izvaljajte tijesto na plastičnoj foliji kako vam se ne bi uhvatio za podlogu, a gornju površinu tijesta prilikom valjanja povremeno pobrašnite. Tijesto razvaljajte na veličinu okruglog kalupa (26 cm). Na tijesto razmažite džem od smokava i prelijte prethodno pripremljenim nadjevom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Nakon dvadeset minuta izvadite pitu te je ukrasite trakama načinjenim od ostataka tijesta za pitu. Trake od tijesta, po želji, namažite žumanjkom, vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar