Njezin je tvorac bio kuhar, slastičar, vlasnik trgovine delikatesama i slastičarnice te pisac čak petnaestak knjiga o kulinarskim i slastičarskim umijećima Jozsef C. Dobos.
Na iznenađenje mnogih, dugogodišnje i mnogobrojne pokušaje da se otkrije tajna izvornog recepta prekinuo je sam slavni slastičar Jozsef C. Dobos koji 1906. godine objavio originalni recept, nakon čega se sam povukao iz javnog života. Njegova je pak torta postala jedna od najpoznatijih torti na svijetu.
POTREBNI SASTOJCI:
Za kremu:
4 jaja
120 g šećera
1 vanilija šećer
100 g čokolade za kuhanje
80 g mliječne čokolade
250 g maslac
120 g šećera u prahu
3 žlice jake crne kafe
1 žlica ruma
Za biskvit (3x):
3 jaja
100 g šećera u prahu
100 g oštrog brašna
3 žlice ulja
Za preljev-ocaklina:
200 g šećera
20 g maslaca
2 žlice limunovog soka
Za dekoraciju:
16 čokoladna srca
80 g badema
NAČIN PRIPREME:
Od žutanjka, ½ šećera u prahu i ulja istucite pjenastu smjesu. Odvojeno istucite čvrsti snijeg od bjelanjka i ostatka šećera. U smjesu od žumanjaka oprezno primiješajte snijeg, potom i brašno. Ovo tijesto razdijelite na pola pa svaku polovicu namazati na dva papira u veličini kalupa za tortu. Obje oblatne pecite odjednom na 170o C u ventilacijskoj pećnici, oko 10 minuta, potom izvadite i ohladite. Postupak ponovite još dva puta.
Ohlađene biskvite pohranite tako da jedan od drugoga budu odvojeni masnim papirom.
Cijela jaja, šećer, vanilija šećer i usitnjenu čokoladu miješati ručno žlicom na banja-mariji 20 min. Pjenasto izmiješati maslac s šećerom u prahu i dodati u ohlađenu smjesu jaja, šećera i čokolade te dobro izmiješati. Malo kreme ostavite za mazanje oboda torte, a preostalu kremu raspodijelite i razmažite na 5 biskvitnih listova.
Miješajući, zagrijavajte šećer u širokoj tavici na niskoj temperaturi, da se jednolično najprije otopi, a zatim požuti. Skinete s vatre i dodate maslac i limun te kuhajte dok se ne stvori jednolična masa. Smjesta nanesite na posljednji, odvojeni list biskvita. Odmah dugim, oštrim nožem narežite na 16 kriški (nož svaki put namastite maslacem, da se karamel ne bi lijepio). Režite karamel dok je topao, jer kad se stvrdne, samo će pucati! Karamel ocaklinu, koja je istekla preko ruba biskvita, oprezno odstranite.
Poklopite karameliziranim biskvitom tortu i ukrasite je s ostatkom kreme sa strane. Ukrasite tortu usitnjenim bademima sa strane
Nema komentara:
Objavi komentar