ponedjeljak, 20. veljače 2017.

SLAVNE TORTE: Scwarzwalder torta

Schwarzwälder Kirschtorte (njem.) ili Black Forest Cake (eng.) se smatra klasičnim Njemački par excellence kolačem koji je poznat po cijelom svijetu.




Schwarzwald (njem.: "crna šuma") šumovita je šumsko-brdsko područje u jugozapadnoj Njemačkoj, u saveznoj državi Baden-Württemberg.


Sa zapada i juga okružena je dolinom rijeke Rajne. 
Ime "crna šuma" potječe od tamne boje četinarskih šuma koje rastu u ovoj oblasti.. Schwarzwald je poznat po satovima s kukavicom  i Schwarzwaldskoj torti s višnjama.



Iako postoje brojni recepti za ovu tortu,  Scwarzwalder torta peče se od prhkog i biskvitnog tijesta s kakaom, začinjenog mljevenim cimetom i klinčićima. 
Torta je iz tri dijela. Poškropi se rakijom od višanja i nadijeva nadjevom od ušećerenih višanja iz rakije, šećera, limunova soka i tučenog vrhnja. Torta se izvana cijela premazuje tučenim vrhnjem i posipa strugotinama čokolade te garnira ukrasima od tučenog vrhnja i višnjama iz rakije.

Tradicionalno, Kirschwasser ( ili skračeno Kirsch) se dodaje u kolače, iako su i druge likera može koristiti, osobito domaću višnjevaču.




POTRENI SASTOJCI

prhko tijesto

125 g brašna
10 g   kakaa
1 žličica praška za pecivo
50 g šećera
1 bjelanjak
1 vanilin šećera
75 g margarina
1 žlice Black Forest kirsch (višnjevaća)

biskvit

3 jaja
1 žumanjak
2 žlice tople vode
100 g šećera
75 g brašna
1žličica praška za pecivo
25 g gustina
10 g   kakao
cimet I klinčići
1 vanilin šećera
2 žlice višnjevaće

nadjev od višanja

350 g višanja iz kompota
2,5 dl soka iz kompota
75 g šećera
1 omot crveni  preljeva za torte
3 žlice višnjevaće

krema od slatkog vrhnja

1 omot želatine mljevene bijele
5 žlica hladne vode
8 dl slatkog vrhnja

40 g šećera u prahu

NAČIN PRIPREME:

Za prhko tijesto:
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom pa prosijte u zdjelu. Redom dodajte ostale sastojke miješajući mikserom  s spiralnim nastavcima dok  se ne dobije povezana smjesa od koje ćete rukama oblikovati kuglu, koja 30 min stoji u hladnjaku.  Razvaljajte tijesto na dnu kalupa (ø26 cm) probodite vilicom nekoliko puta pa učvrstite rub kalupa. Pecite 20 min - 160 st.C.

Za biskvit:
Pjenasto izmiješajte žumanjke s 2/3 šečera i vanilin šećer, a napose bjelanjke s 1/3 šečera.  Brašno, gustin, kakao, cimet i prašak za pecivo pomješajte pa postepeno dodajite uz mješanje smjesi s žutanjcima. Dolijte i toplu vodu. Tu smjesu pomješajte s istučenim bjelancima tako da smjesu s žutanjcima stavljate u posudu s stučenim bjelanjcima.  Pecite 35 min – 160 st.C.

Višnje ocijedite i sačuvajte 2,5 dl njihova soka, a prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 2, 5 dl soka i 75 g šećera, odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker od višanja.

Želatinu namočite u lončić i ostavite da bubri desetak minuta pa zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja pa pomalo umiješajte otopljenu mlaku želatinu. Pomiješajte šećer u prahu s vanilin šećerom i umiješajte u kremu.

Na podlogu za tortu stavite list prhkoga tijesta pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite biskvitom pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Oba dijela biskvita možete poškropiti sa 4 žlice likera od višanja. Položite i drugi dio biskvita pa cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje. 
Za ukrašavanje: 

listići čokolade i višnje.

PDF - Scwarzwalder torta



Još slika










Nema komentara:

Objavi komentar