Schwarzwald (njem.: "crna šuma") šumovita je šumsko-brdsko područje u jugozapadnoj Njemačkoj, u saveznoj državi Baden-Württemberg.
Sa zapada i juga okružena je dolinom rijeke Rajne.
Ime "crna šuma" potječe od tamne boje četinarskih šuma koje rastu u ovoj oblasti.. Schwarzwald je poznat po satovima s kukavicom i Schwarzwaldskoj torti s višnjama.
Iako postoje brojni recepti za ovu tortu, Scwarzwalder torta peče se od prhkog i biskvitnog tijesta s kakaom, začinjenog mljevenim cimetom i klinčićima.
Torta je iz tri dijela. Poškropi se rakijom od višanja i nadijeva nadjevom od ušećerenih višanja iz rakije, šećera, limunova soka i tučenog vrhnja. Torta se izvana cijela premazuje tučenim vrhnjem i posipa strugotinama čokolade te garnira ukrasima od tučenog vrhnja i višnjama iz rakije.
Tradicionalno, Kirschwasser ( ili skračeno Kirsch) se dodaje u kolače, iako su i druge likera može koristiti, osobito domaću višnjevaču.
POTRENI SASTOJCI
prhko tijesto
125 g brašna
10 g kakaa
1 žličica praška za pecivo
50 g šećera
1 bjelanjak
1 vanilin šećera
75 g margarina
1 žlice Black Forest kirsch (višnjevaća)
biskvit
3 jaja
1 žumanjak
2 žlice tople vode
100 g šećera
75 g brašna
1žličica praška za pecivo
25 g gustina
10 g kakao
cimet I klinčići
1 vanilin šećera
2 žlice višnjevaće
nadjev od višanja
350 g višanja iz kompota
2,5 dl soka iz kompota
75 g šećera
1 omot crveni preljeva za torte
3 žlice višnjevaće
krema od slatkog vrhnja
1 omot želatine mljevene bijele
5 žlica hladne vode
8 dl slatkog vrhnja
40 g šećera u prahu
NAČIN PRIPREME:
Za prhko tijesto:
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom pa prosijte u zdjelu. Redom dodajte ostale sastojke miješajući mikserom s spiralnim nastavcima dok se ne dobije povezana smjesa od koje ćete rukama oblikovati kuglu, koja 30 min stoji u hladnjaku. Razvaljajte tijesto na dnu kalupa (ø26 cm) probodite vilicom nekoliko puta pa učvrstite rub kalupa. Pecite 20 min - 160 st.C.
Za biskvit:
Pjenasto izmiješajte žumanjke s 2/3 šečera i vanilin šećer, a napose bjelanjke s 1/3 šečera. Brašno, gustin, kakao, cimet i prašak za pecivo pomješajte pa postepeno dodajite uz mješanje smjesi s žutanjcima. Dolijte i toplu vodu. Tu smjesu pomješajte s istučenim bjelancima tako da smjesu s žutanjcima stavljate u posudu s stučenim bjelanjcima. Pecite 35 min – 160 st.C.
Višnje ocijedite i sačuvajte 2,5 dl njihova soka, a prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 2, 5 dl soka i 75 g šećera, odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker od višanja.
Želatinu namočite u lončić i ostavite da bubri desetak minuta pa zagrijavajte dok se ne otopi. Istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja pa pomalo umiješajte otopljenu mlaku želatinu. Pomiješajte šećer u prahu s vanilin šećerom i umiješajte u kremu.
Na podlogu za tortu stavite list prhkoga tijesta pa nanesite nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite biskvitom pa namažite polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Oba dijela biskvita možete poškropiti sa 4 žlice likera od višanja. Položite i drugi dio biskvita pa cijelu tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje.
Za ukrašavanje:
listići čokolade i višnje.
PDF - Scwarzwalder torta
Još slika
Nema komentara:
Objavi komentar