U jednom od zagrebačkih restorana kušao sam kolač s dva preljeva. Surfajući po internetu, ne zaboravljajući okus kolača, složio sam kombinaciju koja je vrlo slična nazivu iz naslova.
A ovaj recept je bijela varijanta istoimenoga kolača
POTREBNI SASTOJCI:
za biskvit
180 g bijele čokolade
125 g maslaca
100 g šećera
200 g blanširanih badema
4 kom jaja
za glazuru
35 g maslaca
100 g Milka Noisette čokolade
3 žlice vrhnja
za preljev
1/2 kg smrznuto šumsko voće
5 žlice šećera
0,3 dl likera od višanja
0,3 dl sirupa od višanja
4 žlice vode
NAČIN PRIPREME:
Za biskvit čokoladu otopiti na banja-mariji (u mikrovalnoj 1 min na najvećoj snazi). Pjenasto s mikserom izmješati šećer i žutanjke. Dodati omekšali smiksani maslac, samljevene bademe i rastopljenu čokoladu i mješati dok se smjesa ne izjednači. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg s vanilija šećerom i umiješati u pripremljenu masu. Uliti u kalup za tortu i peći 35 – 40 min. na temp od 150o C. Na vrhu se treba napraviti korica, a unutra treba ostati mekan. Kad se malo ohladi izvadite ga iz kalupa.
Za glazuru rastopiti čokoladu i maslac te mješajući na laganoj vatri umješati vrhnje te preliti još topli kolač. Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom I ne baš čvrstim šlagom.
Za preljev šećer karamelizirati u odgovarajućoj posudi (tava), lagano dolijevati prvo vodu pa liker, sirup i 250 g višanja. Kad se stvorila jednolična masa prokuhati 1 -2 min, smiksati te vratiti na vatru.
Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom.
Nema komentara:
Objavi komentar