srijeda, 20. listopada 2021.

Bokeljska torta



Bokeljska torta ili Bokeljška torta još nazvana i Dobrotska torta i Peraška torta (koja za razliku od Dobrotske torte ima u nadjevu još limunov sok i pinjole)

Dobrota je mjesto kraj Kotora koja je status pomorskog naselja dobila još 1717 godine.

U Dobroti su živjele uglavnom porodice pomoraca, kapetana koji su svojim plovilima prevozili proizvode do svih važnijih luka po Mediteranu, pa tako i dovozili razne potrepštine kao što su namještaj, tekstil, nakit, odjeću i sl.

Morskim putem u Dobrotu je dospio i liker maraskino kojega su dobroćanke upotrebljavale i kao začin, zapravo, dodatak kolačima. Tako i nastade, pogađate……. dobrotski slatkiš – DOBROTSKA TORTA koja bi trebala kao i dobrotska čipka da dobije status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra grada Kotora.

Bogatstvom mirisa i okusa mendula i maraskina, ova carska torta opravdala je svoje postojanje već stoljećima.  Riceta ove torte se ne čuva ljubomorno, već starije domaćice od kojih se može naučiti vrlo rado je prenose na mlađe generacije, u cilju očuvanja ovog autohtonog proizvoda.

POTREBNI SASTOJCI:

Za tijesto:

8 žumanaca
400 šećera,
200 g margarina
400 g brašna
prstohvat soli
1 vanilin šećer, 
izribana kora limuna
1 čep ruma
1 čep limoncella

Za nadjev:

500 g badema
400 g šećera
8 bjelanaca 
1 žličica Weinstein Backpulver
1 žlica samljevenog keksa
Izribana kora limuna
1 dl maraschina
2 vanilin šećera
8 bjelanaca

NAČIN PRIPREME:

Bademe blanširajte, odvojite kožicu, osušite na 120 st. C 15 min. i sameljite.

Pjenasto mikserom zamutiti margarin i šećer, dodati jedno po jedno žumance, vanilija šećer, sol, rum, limoncella i na kraju ¾  količine brašna, koje zamiješali mikserom sa spiralnim nastavcima. Iako nije po receptu ja sam dodala i 1 vanil šećer. Zamijesiti tijesto i oblikovati sa ostatkom brašna. Razdijeliti tijesto na četvrtine.

Dno kalupa za tortu prekriti sa papirom za pečenje a stranice namastite i pospite brašnom. Prvu četvrtinu tijesta razvaljati u krug promjera 26 cmi prebaciti na dno kalupa u kalup. Dvije četvrtine tijesta sam razvaljala u 2 trake širine 5 cm i duljine oko 45 cm i te trake postaviti uz bočne ivice i prstima oblikovati ‘krunu’.

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Istucite ga na srednjoj brzini dok ne postane pjenast uz dodatak Weinstein Backpulver . Postepeno dodati šećer u snijeg od bjelanjaka u nekoliko puta, a kada se doda sav šećer, dodajte vanilija šećer, povećajte brzinu i tucite bjelanjke dok se ne stvore kruti vrhovi. Lagano umutiti mljevene bademe, samljevene kekse, izribanu  koricu limuna, maraskino. Dobijeni marcipan usuti u pripremljeni kalup od tijesta, a preostalu četvrtinu tijesta sam razvaljati na trake 5-6 mm debljine, širine 2 cm od kojih se napravi rešetka preko marcipana. 

Tortu peći na 180oC 50 minuta, prekrivenu masnim papirom dok ne dobije boju dukata, i tada je posipati šećerom u prahu.




Nema komentara:

Objavi komentar