nedjelja, 10. listopada 2021.

Esterházy torte

Ovu dekadentnu mađarsku slasticu navodno su izmislili budimpeštanski slastičari u 19. stoljeću. Ime je dobio po članu dinastije Esterházy, princu Pavlu III. Antonu Esterházyu de Galánthi, plemiću i diplomatu, a ujedno i poznatom gurmanu.

Tradicionalno, Esterházy torta sastoji se od nekoliko slojeva lješnjakovog biskvita i bogate kreme od vanilije s dodacima konjaka i lješnjaka. Kolač je preliven glazurom od bijelog fondanta i ukrašen čokoladom u stilu paučine ili mramora u obliku chevron.

Danas je to jedna od najpopularnijih slastica ne samo u Mađarskoj, već i u Austriji i nizu drugih srednjoeuropskih zemalja.

POTREBNI SASTOJCI:

Za 5 biskvita

12 bjelanjaka
250 g lješnjaka
200 g šećera
1 vanilija šećer
80 g brašna
prstohvat soli
1 žličica Weinstein Backpulver

Za kremu

12 žumanjaka
200 g šećera
1 vanilija šećer
250 g maslaca
150 g lješnjaka
10 g kakao praha

Za premaz

3 žlice marmelade od marelica
1 žličica ruma

Za preljev

50 g tamne čokolade
2 žličice ulja

Za glazuru

350 g šećera u prahu
2 žličice ulja
1 žlica limunovog soka
60 ml tople vode

Za ukrašavanje

100 g lješnjaka

NAČIN PRIPREME

Lješnjake tostirati (15 min, na 175°C). Očistiti ih od kožice pomoću kuhinjske krpe. Fino samljeti 400 g lješnjaka pomoću multipraktika. 

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Istucite ga na srednjoj brzini dok ne postane pjenast. Postepeno dodajte šećer u snijeg od bjelanjaka u nekoliko puta, a kada se doda sav šećer, dodajte vanilija šećer, povećajte brzinu i tucite bjelanjke dok se ne stvore kruti vrhovi. Polako izmiješajte 250 g samljevenih lješnjaka u snijeg te postepeno mješajući dadajte brašno i sol. 

Od dobivene mase ispecite 5 biskvita (cca180 g po biskvitu) promjera 26 cm na temp. 165°C 14 min. Pripremite 5 listova papira za pečenje i na svakom nacrtajte krug promjera 26 cm. Pripremite dva lima za pečenje i pećnicu zagrijte na 165°C. Lim za pečenje okrenite naopako, na njega stavite papir za pečenje (dio na koji ste crtali stavite dole), površinu kruga premažite maslacem pa rasporedite oko 6 žlica smjese. Pecite otprilike 14 minuta, izvadite iz pećnice i zajedno s papirom stavite na ravnu površinu da se hladi. Iskoristite drugi lim (koji je hladan ili ako imate samo jedan lim za pečenje pričekajte da se ohladi) i ponovite postupak pa ispecite drugu koru i tako naizmjenice dok ne ispečete 5 kora. Dok se kora peče, smjesu stavite u hladnjak.

Žutanjke,  šećera i vanilija šećera pjenasto istucite. Smjesu kuhajte na  à la bain marie uz stalno miješanje pjenjačom 15 minuta do 70˚C. Na površinu kreme stavite prianjajuću foliju i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

U međuvremenu pjenasto izmiješajte omekšali maslac. Dodajte ohlađenu smjesu žumanjaka i istucite najprije na srednjoj brzini a onda na najjačoj. Dodajte 150 g samljevenih lješnjaka i 10 g kakao praha i miješajte na srednjoj brzini. Odvojite 2 vrhom pune žlice za premazivanje ruba torte, a ostatak kreme podijelite na 4 dijela.

Na pladanj za tortu stavite prvu koru, premažite četvrtinom kreme, zatim stavite sljedeću koru pa kremu i tako dalje, a zadnju koru stavite tako da ravna (donja) strana dođe gore. Na nju stavite papir za pečenje i neku knjigu ili posudu s vodom kako bi se torta izravnala pod teretom. Stavite u hladnjak 1 sat.

Aprikotirajte marmeladu odnosno provucite je kroz sito i prokuhajte je s malo vode.

Toplim marmeladom premažite vrh torte. Ohladite kolač dok se marmelada ne stegne, a zatim premažite preostalom kremom po stranama torte. 

Za preljev čokoladu otopite s uljem na vrlo laganoj vatri. Prenesite je u vrečicu s malim otvorom.

Napravite glazuru miješanjem zajedno šećer, limunov sok i ulje. Dodajte vrelu vodu po 1 žličicu dok glazura ne postane gusta i maziva.

Po vrhu torte prelijte otprilike polovicom glazure i velikom ravnomjernom špatulom umočenom u toplu vodu ravnomjerno je rasporedite na rubove torte. Prije nego što se glazura dobije priliku stvrdnuti, od sredine do ruba torte prenesite spiralnu otopljenu čokoladu.

Da biste napravili ukras paukove mreže, vrhom oštrog noža nacrtajte 6 ravnomjerno raspoređenih linija koje zrače od središta torte prema van, a zatim još 6 linija između njih koje zrače od rub torte prema središtu.

Sa strane nanesite grubo nasjeckanih 100 g prženih lješnjaka.

I još slika




A sada PDF za printanje

Esterházy torte na webu:










Nema komentara:

Objavi komentar