ponedjeljak, 27. rujna 2021.

Semifreddo od badema - izvorni sicilijanski recept

Podrijetlo ovog semifredda datira iz ranih 60 -ih godina i pripisuje se dvojici velikih sicilijanskih kuhara, Francescu Paolu i Salvatore Cascinu koji su ga poslužili, tijekom velikog prijema u restoranu “La Botte” u Monrealeu.

Za razliku od klasičnog semifredda, ovaj sicilijanski recept napravljen je pomoću paštete à bombe, mješavine odvojenih jaja pasteriziranih zahvaljujući kuhanom šećeru, koji će vam omogućiti da dobijete super kremast desert čak i nakon mnogo sati u zamrzivaču!

Semifreddo može biti ukrašen očaravajućim preljevom vruće čokolade koja se dobro razlikuje od semifredda, na podlozi od karamel umaka.

POTREBNI SASTOJCI


500 ml vrhnja za šlag
300 g šećera
4 jaja
220 g badema
1 žličica ekstrakta vanilije

NAČIN PRIPREME:

Bajame blanširajte, odvojite kožicu, osušite na 120oC 15 min. Ohlađene izmiksajte u mikseru, pazeći da ih ne narežete na premale komade. Vratite ih u tavu sa 100 g šećera i pustite da se karameliziraju, miješajući drvenom žlicom. Stavite karamelizirane bademe na list papira, pokušavajući ih odvojiti jedan od drugog i ostaviti da se ohlade.

Umutite vrhnje i držite ga u hladnjaku.

Zagrijavajte 100 g (8 žlica) šećera s 30 g (2 žlice) vode dok ne dosegne 121°C. Kad dosegne oko 115°C, počnite mutiti žumanjke s vanilijom električnom miješalicom, a kad sirup dosegne temperaturu od 121 ° C, ulijte ga u žumanjke. Nastavite miješati dok se potpuno ne ohladi: dobit ćete pjenastu smjesu. Zagrijavajte 100 g šećera zajedno s 30 g vode dok ne dosegne 121 ° C

Kad dosegne oko 110 ° C počnite mutiti snijeg od bjelanjaka, a kad sirup dosegne 121 ° C izlijte ga u bjelanjke, nastavljajući miješati dok se potpuno ne ohladi. Dobiti će te sjajnu i bijelu masu.

Smjesu s bjelancima sjedinite s umućenim žumanjcima, neprestano miješajući od vrha do dna, a zatim izvadite šlag iz hladnjaka i postupno ga dodajte u smjesu, nakon što se sve dobro sjedini, dodajte karamelizirane bademe, dobro ih miješajući.

Ulijte smjesu u kalup prethodno prekriven listom plastične folije, poravnajte ga i stavite u zamrzivač na najmanje 12 sati.

PDF za printanje







Nema komentara:

Objavi komentar