utorak, 22. prosinca 2020.

Amaretti

Meki kolačići Amaretti su klasični talijanski kolačići. Ovaj je recept testiran do savršenstva, što ga čini najboljim ikada bezglutenskim receptom za amaretti morbidi. Voljet ćete ih!

Amaretti su talijanski makaroni s okusom badema koji mogu imati teksturu u rasponu od meke do hrskave. Amaretti se mogu naći u cijeloj Italiji, a svaka regija tvrdi da ima „najbolju“ verziju ovog kolačića.

Bez sumnje, najpoznatije komercijalno prodane Amaretti proizvodi obitelj Lazzaroni u gradu Saronno smještenom u sjevernom području Lombardije: Amaretti di Saronno

Prekrasno su umotani amaretti koji se pakiraju u lako prepoznatljivu limenku crvene limenke. Obitelj Lazzaroni izrađuje ove talijanske kolače od badema od 1719. godine.

POTREBNI SASTOJCI:

250 g bademovog brašne
200 g granuliranog šećera
1 limunova korica
3  bjelanjka
prstohvat soli
ekstrakt gorkog badema

NAČIN PRIPREME:

Umutite bademovo brašno, šećer, naribanu koricu limuna. U zasebnoj zdjeli umutite bjelanjke. Dodajte sol i ekstrakt gorkog badema. Lagano pomiješajte bjelanjke u suhe sastojke. Upotrijebite najmanju lopticu za sladoled za porcioniranje tijesta (oko 1 žlica).  Lagano vlažnim rukama pritisnite dlanove u tanjur šećera. Svaku kuglu tijesta uvaljajte u dlanove presvučene šećerom, a zatim opet u šećer koji se nalazi na tanjuru. 
Stavite na papir obložen lim za pečenje. Pecite oko 20 minuta 170st C.




U PDF formatu za printanje

Ovaj talijanski recept s kolačima od badema se radi od bademovog brašna.  Fino mljeveno bademovo brašno pružit će glatku teksturu koja će imati okus marcipana.

Ako više volite grublju teksturu, možete upotrijebiti domaću verziju sa blanširanim bademima , a poslije samljeti. To će vam pružiti kekse amaretti koji još uvijek imaju isti izvrsni okus, ali manje profinjene teksture.

Moji omiljeni mekani amaretti kolačići su sa dodatkom pistacija. Usudim se i reći da pistacije brzo nadmašuju bademe kao moje omiljene orašaste plodove


Nema komentara:

Objavi komentar