subota, 31. siječnja 2015.

ČOKOLADNE TORTE: Lawrenceov kolač

jednom od zagrebačkih restorana kušao  sam kolač s dva preljeva. Surfajući po internetu, ne zaboravljajući okus kolača, složio sam kombinaciju koja je vrlo slična nazivu iz naslova.

POTREBNI SASTOJCI:

za biskvit

180 g tamne čokolade
175 g maslaca
125 g nerafiniranog šećera
200 g samljevenih badema
4 kom jaja

za glazuru


50 g maslaca
100 g čokolade
3 žlice vrhnja

za preljev


1/2 kg smrznutih višanja 
5 žlice šećera 
0,3 dl likera od višanja 
0,3 dl sirupa od višanja 
4 žlice vode
2 dl tučenog slatkog vrhnja

NAČIN PRIPREME:


Za biskvit čokoladu otopiti na banja-mariji (u mikrovalnoj 1 min na najvećoj snazi). Pjenasto s mikserom izmješati šećer i žutanjke. Dodati omekšali smiksani maslac, samljevene bademe  i rastopljenu čokoladu i  mješati dok se smjesa ne izjednači. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg s vanilija šećerom i umiješati u pripremljenu masu. Uliti u kalup za tortu i peci 35 – 40 min. na temp od 150o C. Na vrhu se treba napraviti korica, a unutra treba ostati mekan. Kad se malo ohladi izvadite ga iz kalupa. 

Za glazuru rastopiti čokoladu i maslac te mješajući na laganoj vatri umješati vrhnje te preliti još topli kolač.    Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom I ne baš čvrstim šlagom. 

Za preljev šećer karamelizirati u odgovarajućoj posudi (tava), lagano dolijevati prvo vodu pa liker, sirup i 250 g višanja. Kad se stvorila jednolična masa prokuhati 1 -2 min, smiksati te vratiti na vatru. Dodati preostale višnje i prokuhati. prema potrebi razrijediti s još kojom žlicom vode.  Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom I ne baš čvrstim šlagom.












Lawrenceov kolač PDF
I u bijeloj verziji




GLUTEN FREE PRODUCT

Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te je bolesti na izrazito niskoj razini. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje posebno je izražen problem u Hrvatskoj. Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prikriveni.

Nema komentara:

Objavi komentar