U jednom od zagrebačkih restorana kušao sam kolač s dva preljeva. Surfajući po
internetu, ne zaboravljajući okus kolača, složio sam kombinaciju koja je vrlo
slična nazivu iz naslova.
POTREBNI SASTOJCI:
za biskvit
180 g tamne čokolade
175 g maslaca
125 g nerafiniranog šećera
200 g samljevenih badema
4 kom jaja
za glazuru
50 g maslaca
100 g čokolade
3 žlice vrhnja
za preljev
1/2 kg smrznutih višanja
5 žlice šećera
0,3 dl likera od višanja
0,3 dl sirupa od višanja
4 žlice vode
2 dl tučenog slatkog vrhnja
NAČIN PRIPREME:
Za biskvit čokoladu otopiti na banja-mariji (u mikrovalnoj 1 min na najvećoj snazi).
Pjenasto s mikserom izmješati šećer i žutanjke. Dodati omekšali smiksani
maslac, samljevene bademe i rastopljenu
čokoladu i mješati dok se smjesa ne
izjednači. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg s vanilija šećerom i umiješati
u pripremljenu masu. Uliti u kalup za tortu i peci 35 – 40 min. na temp od 150o
C. Na vrhu se treba napraviti korica, a unutra treba ostati mekan. Kad se malo
ohladi izvadite ga iz kalupa.
Za glazuru
rastopiti čokoladu i maslac te mješajući na laganoj vatri umješati vrhnje te
preliti još topli kolač. Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom I
ne baš čvrstim šlagom.
Za preljev šećer karamelizirati u odgovarajućoj posudi (tava), lagano dolijevati prvo vodu pa
liker, sirup i 250 g višanja. Kad se stvorila jednolična masa prokuhati 1
-2 min, smiksati te vratiti na vatru. Dodati preostale višnje i prokuhati.
prema potrebi razrijediti s još kojom žlicom vode.
Poslužiti ohlađeno proliveno sa preljevom I ne baš čvrstim šlagom.
Lawrenceov kolač PDF
I u bijeloj verziji
I u bijeloj verziji
GLUTEN FREE PRODUCT
Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije ili glutenske enteropatije. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te je bolesti na izrazito niskoj razini. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje posebno je izražen problem u Hrvatskoj. Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prikriveni.
Nema komentara:
Objavi komentar