Slaveći kraljicu kolača, čokoladu, ovaj tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe danas se razlikuje po osebujnim dodacima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke ili slično.
Ovaj moj ima kao dodatak pivo, tamno pivo, po mogućnosti Guinness
POTREBNI SASTOJCI
za biskvit
250 ml tamnog piva(Guinness)350 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
200 g smeđi šećera
3 jaja
1 kesica vanilija šećera
100 g glatkog brašna
1 kesica pecilnog praška
prstohvat soli
za preljev
100 g čokolade20 g maslaca
preostalo pivo
NAČIN PRIPREME:
Kuhati tamno pivo da se količina smanji na pola (oko 12 min).Rastopiti čokoladu i maslac te ostaviti da se ohladi. Pjenasto izmiješati šećer, jaja i vaniliju. Postupno umutiti u smjesu čokolade, zatim dodati polovicu količine prokuhanog piva. Izmiješati s brašnom i pecilnim praškom i staviti peći u pripremljenu posudu obloženu masnim papirom. Pecite brownies 35-40 minuta na 180o C. Neka se ohladi najmanje 20 minuta.
Za preljev rastopite čokoladu s maslacem i preostalom količinom piva te tako toplu prelite po kolaču. Ostavite 40 min kolač na sobnoj temperaturi i najmanje 8 sati u hladnjaku.
Iako se ovaj blog bavi dalmatinskim slasticama, moj jako dobar prijatelj Jere, inače strastveni pivopija tamnog piva, će nadam se uživati u ovom nadahnutom receptu i kolaču (ako mu ga pripremim).
OdgovoriIzbriši