četvrtak, 12. studenoga 2020.

Korčulanski klašuni

Ovi mali, nevjerojatno mirisni kolačići su lokalna su delicija otoka Korčule. Prošlost ovoga korčulanskog kolačića skriva se u mnoštvu sličnih mediteranskih recepata. Obično oblikovani u obliku polumjeseca, spajaju maslasto tijesto, tradicionalno izrađeno od amonijevog bikarbonata i bogato punjenje na bazi orašastih plodova. Tijesto i nadjev obično su obogaćeni koricom citrusa, likerom od ruže i vanilijom, dok nadjev od oraha i badema možete dodatno povisiti džemovima od smokava i naranče.

Budući da su se svi sastojci nekoć smatrali luksuznim, kolačići su se izrađivali samo za posebne prigode. Danas su desert s potpisom cijelog otoka i smatraju se savršenim suvenirom koji utjelovljuje autentične, lokalne okuse.

Na Korčuli su se primali u vrijeme kada je trebalo pokazati obilje i kada su kolači trebali potrajati dulje. Tako su se klašuni nekoć radili samo u posebnim prilikama, obično u svim prigodama životnog ciklusa od krstitki do vjenčanja. Klašuni su kolačići koji odlično stare, ako im se to dopusti. Tek nakon dva, tri dana postaju savršeni. Prhak i mekan sladak zalogaj oraha koji može stajati danima

POTREBNI SASTOJCI:

za tijesto

2 cijela jaja
2 žumanjka
6 žlica šećera
prstohvat soli
120 g maslaca
100 g masti
1 korica limuna
1 korica naranče
1 žlica ekstrakta vanilije
½ žličice cimeta
20 g amonijeve soli
60 ml mlijeka
30 ml limunchella
30 ml maraschino
600 g glatkog brašna

za nadjev

200 g badema
100 g oraha
1 burbon vanilin šećer
150 ml mlijeka
4 žlice šećera
2 žlice marmelade od naranče*
2 žlice marmelade od smokava
1 korica limuna
1 korica naranče
2 žlice limunchella
1 žlica ruma

NAČIN PRIPREME: 

Miksajte jaja, žumanjke i šećer. Rastopite mast i maslac. Ostavite ih da se ohlade. Miksajući ulijte mast i maslac u mješavinu šećera i jaja. Dodajte koricu limuna i naranče, vaniliju, cimet, maraschino i limunchello. Ugrijte mlijeko do vrenja, pa mu dodajte amonijak i miješajte sve dok ne dobijete pjenu. Dodajte brašno i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga da počiva otprilike pola sata.

Blanširajte bademe (zakuhati ih u vodi do vrenje i očistiti kožicu), tostirajte ih (prepeći ih u peći na masnom papiru na175oC – 8-10 min.) i sameljite. Sameljite i orahe.  Pomiješajte bademe, orahe, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče. Ugrijte mlijeko do vrenja pa ga prelijte preko mješavine od badema i oraha. Dodajte mermeladu od naranče i smokve, limunsredini trake stavljajte hrpice nadjeva (razmak između hrpica neka bude 10-ak cm). Preklopite tijesto, utisnite ga prstima da se poslije ne bi razdvojilo i čašom izrezujte polukrugove. Pecite klašune 15 min na 180°C. Kad ih izvadite, premažite ih s maraschinom i uvaljajte u kristal šećer.



PDF za printanje

* Marmelada od divlje naranče

Gorka naranča (Citrus aurantium L.) je značajna vrsta agruma, iz roda Citrus, porodice Rutaceae. Naziva se još i ljuta, kisela, divlja, seviljska itd. Smatra se da je najvjerojatnije nastala križanjem pomela i mandarine. Podrijetlom je iz jugoistočnog dijela Azije, spominjana je u zapisima prije više od 2000 godina, a koristila se kao hrana i lijek.

Zauzima značajno mjesto u povijesti i tradiciji grada Dubrovnika. Baštini se od vremena prije Dubrovačke Republike, postavši jedna od sastavnica dubrovačkog identiteta. Također je ima i na Korčuli i Pelješcu.

Cvjetovi su se tradicionalno nosili za vjenčanja, plodovi su se rado poklanjali, kolutovima suhih naranača se kitio bor, za vrijeme blagdana i fešta povijesna jezgra Grada se tradicionalno ukrašava lovorovim vijencima, uz dodatak ljutih naranči, za dekoraciju. Stabla naranči su smještena u gradske i sakralne ambijente, ukras su đardina, kao detalj uz kamene zidove, glorijete, u vrtovima samostana i ljetnikovaca, u parkovima na zapadnim i istočnim vratima Grada. Plodovi i listovi imaju bitnu ulogu u gastronomiji dubrovačkog područja. Osim izrade džemova, marmelada i arancina, plodovi se upotrebljavaju i za izradu: sokova, sirupa, likera, travarice, želea, kolača, torti (u kombinaciji s bajamima) i drugih slastica, dodaju se u salate, poslužuju uz kamenice itd

Nema komentara:

Objavi komentar