srijeda, 21. listopada 2020.

SLAVNE TORTE : Linzer torta

Najstarija torta s geografskom oznakom, Linzer torta razvila se u doba baroka od raznih bademovih kolača koji su bili popularni u to vrijeme. Porijeklom iz grada Linza, torta je stekla popularnost u cijeloj Austriji i Europi, a smatrala se statusnim simbolom sve do 19. stoljeća.

Linz, Austria

U rukopisu grofice Ane Margarite Sagramose iz 1653. godine nalazi se najraniji poznati recept za ovaj kolač, ali prvi objavljeni recept za kolač datira iz 1718. godine. 

Torta je prvotno bila slatka pita s dinstanim voćem u obliku jele torte kako je dodano više začina, slatko voće zamijenjeno je trpkim bobicama poput crvenog ribiza ili maline. 

Najveća zbirka povijesnih recepata za Linzer Torte čuva se u muzejima Gornje Austrije, a veliki broj obitelji iz Gornje Austrije ima svoju recepturu

POTREBNI SASTOJCI:

Za  nadjev:

400g smrznutih maline

100g šećera

1 vanilija šećer

2 žlice gusti sok od malina

Za biskvit

250 g maslaca

250 g brašna

½ žličice pecilnog praška

125 g smeđeg šećera

125 g lješnjaka

125 g badema

1 jaje

1 žumanjak

cimeta

mljevenih klinčića

1 ribane limunove kore

1 vanilija šećer

1 žumanjak za premazivanje

 listići badema po ukusu


NAČIN PRIPREME:


Za nadjev stavite maline da prokuhaju sa šećerom. Dodajte vanilija šećer i sok. Kuhajte oko 20 minuta uz miješanje dok sva tekućina ne ispari. Ohladite.

Blanširajte bademe tako da zagrijavate bademe u vodi do vrenja, procijedite ih i očistite im kožicu. Lješnjake popržiti (15 min, na 175o C, u hladnu pećnicu na masnom papiru). Očistiti ih od kožice pomoću kuhinjske krpe.

Samljeti bademe i lješnjake u  multipraktiku. 



Samljevene bademe i lješnjake premjestite u posudu. Dodajte brašno pomiješano s pecilnim , sol, klinčiće, cimet, koricu limuna, svijetlosmeđi šećer i maslac.



Upotrijebite miješalicu za tijesto s spinalnim nastavcima dok smjesa ne postane mišićasta.

Dodajte jaje i žumanjak. Rukama umijesite tijesto. 



Oblikujte ga u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 175 ° C.

Uzmite oko 2/3 tijesta i utisnite ga u kalup za pečenje od 26 cm dno prekriveno masnim papirom. Prekrijte dno i  napravite debeli rub otprilike 0,5 - 1 cm. Dodajte svoj džem na tortu. Preostalo tijesto izrežite na trake. Dodajte trake na tortu i napravite uzorak rešetke. Premažite tijesto sa izmučenim žumanjkom

Ukrasite Linzer tortu s listićima badema i pecite u pećnici oko 45 minuta


U pdf


 


Nema komentara:

Objavi komentar