četvrtak, 18. lipnja 2020.

Rožata

Rožata (u Dubrovniku rozata), zaštitni znak dalmatinskog slastičarstva, osobito južnog dijela i Dubrovnika. To je slatka želatinasta poslastica specifična okusa koju smo naučili naručivati i diviti joj se u restoranima.


Dubrovačka rozata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspijela zadržate svoj izvorni recept. Zahvalan sam što sam dio generacije koja je imala priliku odrasti na toj izvrsnoj slastici, koju su pripremale naše bake, a još mi je veća čast što ju mogu prezentirati i pisati o bogatstvu okusa kroz povijest.


Naime, prvi zapisi o najpoznatijem jelu naše gastronomije, seže iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala s jednom fantastičnom nadgradnjom iz francuske kuhinje. Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju - rosalin. 
Razvoj kulinarstva, a posebno krema, u to su vrijeme zapravo bila otkrića koja su stvarala široku lepezu slatkih jela koja danas promoviraju svjetske kuhinje. Pa tako talijani imaju creme caramel, francuzi creme brulee, španjolci flan, a mi rožatu.


Osim jednostavne pripreme i fantastičnog okusa, sastav namirnica je iznimno skroman, pa je i to jedan od razloga njezinog opstanka na ovim prostorima. No, s dalmatinskim čakavskim narječjem, koje se znatno razlikuje od govora dubrovčana, rozata prelazi u rožatu - izgovor koji se najčešće koristi. To je važno istaknuti jer pravi izraz za dubrovačku slasticu pripremljenu po izvornom receptu s ružinim likerom rosalinom predložen je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine

POTREBNI SASTOJCI:


8 jaja
8 žlica šećera
1 vanilija šećer
1 čep ruma
1 čep maraskina
1 čep limunchella
 kora od limuna i naranče
7 dl mlijeka
1 dl slatkog vrhnja
5 žlice šećera za karamel

NAČIN PRIPREME:


Pjenasto el. miješalicom izmiješati šećer i cijela jaja te uz miješanje dodati vanilija šećer, rum, maraskino, koru od naranče 
i limuna te slatko vrhnje. Na kraju ručno izmiješati mlijeko s ostalom smjesom. 
Na vatri karamelizirati šećer u odgovarajućoj posudi i prelijevati ga po rubovima posude. Uliti masu za ražatu u posudu te prekriti alu- folijom na kojoj smo čačkalicom probili 3 rupice za paru. Posudu uroniti u veću posudu s kipućom vodom, da voda za 1/2  prekrije rub posude i kuhati rožadu ½ sata, a 1 sat je peći u pećnici na temp. od 160o C, tako da smo obe posude stavili u vruću pećnicu. Paziti da voda pokriva 1/2  ruba posude, dolijevajući.
Rožata se može napraviti i u CEPTER posuđu i to u većoj ili manjoj kombi zdjeli. Recept je isti samo je ne stavljamo u pećnicu, već samo kuhamo na pari, poklopljenu s CEPTER poklopcem 1,5 sati. Navedeni recept je za veću kombi zdjelu, a za manju prilagodimo količine tako da upotrebom 5 jaja, 5 žl. šećera, 5 dl mlijeka i vrhnja.

PDF








Nema komentara:

Objavi komentar