ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

ŠVEDSKA SLANA TORTA – SMÖRGÅSTÅRTA

Smörgåtarta je omiljeno švedsko jelo za svečane prigode. Ovdje je klasičan slani kolač za završetak škole, ljetnih večeri ili zabava. Pojavljuje se na javnim i privatnim zabavama, kao što su maturski festivali, obljetnice, vjenčanja, vjenčanja, rođendani, festivali imenovanja ili krštenja, obljetnice i druge prilike u kojima ne znate koliko gostiju dolazi.


Švedski državni dan , koji je relativno novi (od 2005.) blagdan u Švedskoj. Na mnogim mjestima u zemlji već je uspostavljena tradicija da se 6. lipnja jede samo ovaj kolač.

Punjena delicijama poput šunke, vrhnja i ukrašena svježim krastavcima… Jedan savjet za pripremu sendvič kolača koji je ekstra sočan je da ga ostavite barem jedan dan prije posluživanja. Onda će biti jako dobar!

Ovaj recept je mesna varijante, a uskoro će biti i varijanta s plodovima mora

SASTOJCI:

2 paketa američkog tosta
2 žlice majoneze.

Za krema:

2 x 175 g Philadelphia sirni namaz
400 g Mileram
2 prepunjene žlice majoneze
100 g na sitno usitnjene šunke u ovitku
80 g na sitno usitnjeno kiselih krastavaca
20 g na sitno usitnjeno poriluka

Za ukrašavanje

1 deblji krastavac
Par listova salate (samo vrškovi)
Cherry rajčica u 2 boje
4 tvrdo kuhana jaja
Mali listići kuhane šunke
Listovi sira (emmentaler…)
Listići pečene piletine

PRIPREMA:

Od ¾ količine sira I  ¾ milerama napraviti smjesu u koju dodajemo majonezu, na sitno usitnjene krastavce, šunku i poriluk. (Ostatak milerama i Philadelphia sirnog namaza upotrebljavamo za premaz torte)

Kalup za tortu obložiti prijanjajućom folijom. Pravilno odstraniti s nožem koricu tosta. Prema kalupu torte, izrezati i složiti tost na dno kalupa. Spojeve namočiti tekućinom kiselih krastavaca pomoću male žličice. Namazati s polovicom kreme. Na kremu posložiti 2 sloj tosta. Ponovno Spojeve namočiti tekućinom kiselih krastavaca. Namazati s drugom polovicom kreme. Na kremu posložiti 3 sloj tosta. Ovaj sloj premazati u tankom filmu s dvije žlice majoneze. Cijelu tortu s kalupom omotati sa prijanjajućom folijom. U hladnjaku mora počivati najmanje 12 sati prije ukrašavanja.

Odležalu tortu premjestimo na pladanj tako da premaz majoneze bude na dnu. Tortu premažemo s smjesom milerama i Philadelphia sirnog namaza koju smo ostavili.

Sa strane prvo slažemo na tanke fetice izrezani krastavac. S gornje strane na rubu slažemo samo vrhove listova zelene salate. Po njoj slažemo male listove kuhane šunke. Dalje sažete prema vlastitom nahođenju.

God aptit – dobar tek na švedski

U PDF



I slike






I još




Nema komentara:

Objavi komentar