utorak, 4. lipnja 2019.

Caramel Apple Strudel

Savršeni novi štrudel od jabuka bečkih korijena




POTREBNI SASTOJCI:


6 jabuka, oguljenih i sjeckanih
2 dl jabučnog soka
60 g šećera
1/2   žličice cimeta
2 vanilija šećera
2 lisnata tijesta
1 jaje
1 žlica vode

1 žlica šećera

NAČIN PRIPREME:


Zagrijte pećnicu na 190 °. U velikom posudu, kombinirajte prvih 5 sastojaka, kuhati. Smanjiti toplinu, pirjati, nepokriveno, 15-20 minuta. U potpunosti ohladiti.

Na izvaljano lisnato tijesto koje se nalazi na masnom papiru za pečenje postavite jabuke po sredini tijesta. Proliti jabuke s preljevom od karamela. Saviti jedan kraj lisnatog po smjesi. Približite i pričvrstite krajeve. Drugu stranu tijesta narežite nožom po 2 cm na udaljenosti od 1,5 cm. Prekriti sredinu i zavući krajeve ispod.

 U maloj zdjeli, izmiješajte  jaje s vodom; četkom preko tijesta. Pospite s grubim šećerom. Pecite 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe. Po želji, poslužite uz šlagom i dodatnim preljevom karamela.




















U PDF




Domaći umak od slane karamele - najbolji ikad (suha metoda)



Potrebni sastojci:


330 g bijeli granulirani šećer
140 g maslac (narezan na kockice, na sobnoj temperaturi)
200 ml vrhnja na sobnoj temperaturi
2 ml čistog ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli


Način pripreme:


Stavite šećer u ravnomjerni sloj u posudu  s dvostrukim dnom. Zagrijte šećer na srednje visokoj temperaturi. Kad se šećer topi, miješati da se šećer ne spali. Uskoro će se šećer početi nakupljati u blagom svjetlu jantarnog šećera na dnu lonca. Kuhati i miješati blagim pokretom dok se šećer u potpunosti ne otopi u svijetloj jantarnoj karameli, oko 8 do 10 minuta. 
Nastavite kuhati, bez miješanja, sve dok karamela ne dosegne srednju jantarnu ili duboku jantarnu boju (177 ° C). kada se karamela učini - što znači da je šećer dostigao idealnu fazu karamelizacije za umak od karamele dubokog jantara.
Kada karamela dosegne crvenkasto-smeđu boju (174ºC), ukloniti lonac od topline i čekati 20 do 30 sekundi za još tamniji jantarni karamel umak (177ºC). Odmah, ali pažljivo, dodajte sav maslac odjednom i umutite ga agresivno dok se potpuno ne otopi i dobro se spoji. Nakon dodavanja maslaca, karamela će se žestoko zagrijati. Ne brini. Samo nastavite miješati.
Polako i pažljivo umutite u kremu i, ako koristite, ekstrakt vanilije. Nastavite miješati sve dok karamela nije glatka. (Dodajte sol i umutite dok se potpuno ne otopi.)




U PDF







Nema komentara:

Objavi komentar