U Imotskom su do danas sačuvane brojne priče vezane za obitelj Colombani pa tako i za sestre Kolombanuše neke i na granici legende.
Sačuvana je zgodna priča kako Kolombanuše koje su bile prave majstorice u pripravi kolača nikome ne bi dale točan i potpuni recept određene slastice nego bi namjerno nešto izostavile tako da bi bi bilo komičnih situacija kad bi iznervirane imotske gospođe shvatile da su prevarene.
POTREBNI SASTOJCI:
300 g brašna
100 g šećera
½ praška za pecivo
1 vanilija šećer
2 jaja
100 g badema
1 korica limuna
2 žlice ruma
NAČIN PRIPREME:
Jaja pjenasto umutiti sa šećerom i vanilija šećerom. Dodati bademe, rum i koricu limuna. Postepeno dodavati brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Prebaciti na dasku i nastaviti mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati dvije štruce i staviti na masni papir. Peći 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Kada je pečeno, oštrim nožem razrezati na ploške debele 1 centimetar. Slagati na lim obložen masnim papirom i vratiti u pećnicu zagrijanu 120 stupnjeva na sušenje. Nakon desetak minuta okrenuti. Ohlađene kekse spremiti u metalnu kutiju.
Nema komentara:
Objavi komentar