petak, 14. prosinca 2018.

Cucidati - Talijanski kolačići sa smokvom

Cucidati, Sicilian Fig Cookies, ili Christmas Fig Cookies su neki od imena koje možete naći za ovaj ukusni  voćni kolačić. Vlažni, nježni i slatki smokvom ispunjeni kolačići s dodirom limuna i naranče.



POTREBNI SASTOJCI:

Za tijesto:

240 g brašna
112,5 g maslaca
100 g šećera
½  žličice pecilnog praška
1  jaje
3-4 žlice mlijeka
1 vanilija šećer
1 korica od naranče
prstohvat soli

Za fil od smokve:

200 g sušenih smokava
50 g grožđice
50 g badema
50 g oraha
1+1 korica od naranče i limunna
1 soka od  naranče
1 žlica meda
muškatni oraščić, cimet
2 ćepa liker od smokve
2 žlice šećera

Za glazuru:

125 g šećera u prahu
2-3 žličice soka od limuna

NAČIN PRIPREME:

Za tijesto promiješate suhe sastojke brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u zdjelu. Dodajte maslac i smjesu umiješati u tijesto. Dodajte jaja, mlijeko, vaniliju i miješate sve dok se ne formira mekano tijesto. Tijesto ohladiti, omotati u plastičnu foliju. Blenderom usitniti smokve i grožđice. Dodati grubo usitnjene orahe i bademe te ostale sastojke. Miješajući zagrijavajte smjesu dok ne postane jednolična. Pustite da se ohladi 
Podijelite tijesto na 2 dijela. Na masnom papiru izvaljajte dio tijesta u pravokutnik 25 x 20 cm. Izrežite pravokutnik u 2 trake 25 x 10 cm. Na sredinu svake trake stavite po ¼ fila. Zarolate traku da dobijete valjak tako da se dio tijesta preklapa. Taj dio postavite na dno. Nježno zapečati rubove. Pažljivo prenesite popunjene vrpce na pripremljeni lim za pečenje. Pecite 12 minuta na 190 st C. Izvadite iz pećnice i odmah izrezujte svaku traku (koristeći veliki tanki nož) dijagonalno u dijelove od 2,5 cm. Kombinirajte šećer u prahu i sok od limuna u maloj posudi i miješajte dok ne postane glatka. Ukrasite!




U PDF





Nema komentara:

Objavi komentar