U Hrvatskoj uživamo u krafnama, dok Amerikanci jedu doughnutse. Riječ je o takozvanim slasticama od dizanog tijesta, koji se prepoznaju po rupama u sredini pokladnice.
POTREBNI SASTOJCI:
600 g brašna
7 dkg dignutog kvasca
1 žličica pecilnog praška
3 žlice (75 g) šećera
3 žlice ulja
3 žumanjaka
1 jaje
1-1,5 dl mlijeka
1dl vrhnja
1+1 izribana kora limuna i naranče
1 vanilija šećera
5 kapi ekstrakt ruže
2 čepa ruma + rakije
1 čep liminchello
NAČIN PRIPREME:
Pjenasto izmutite jaje, žumanjak i šećer, dodajte ulje, dignuti kvasac, mlijeko, slatko vrhnje, izribanu koru, rum i rakiju, ekstrakt ruže. Dobro izmiješate i postepeno podajete brašno s pecilnim praškom. Napravljeno tijesto ostavite da se diže 40 minuta. Podijelite ga na dva dijela i razvaljujte na debljinu od 1,5 - 2 cm. Kalupom napravite kružne oblike Ø=8 cm i rupe u krugu Ø=2,5 cm. Pustite krafne da rastu 1 sat. Krafne peći u vruće ulje (180OC) poklopljene s jedne strane, oko 3 min, a bez poklopca s druge strane, oko 3 min. U ulje ih stavljate obrnuto od strane na kojoj su se dizali. Ispečene krafne stavljate na papir da upije suvišno ulje.
Glazura od vanilije:
120 g šećera u prahu, 2 žlice mlijeka, vanilija ekstratČokoladna glazura:
100 g čokolade, 8 dkg maslaca, 3 žlice vodeŠećena glazura:
120 g šećera u prahu, 1 žličica limunova soka, 2žlice vodeGalaxy glazura:
120 g šećera u prahu, 2 žlice mlijeka, vanilija, bojeSjajna glazura:
120 g, šećera u prahu, 2 žlica maslaca, 2 žlice mlijeka, vanilijaVoćne glazura:
120 g šećera u prahu, 2 žlice mlijeka, 1 žlica voćnog sirupa, boje.Kombinirati sa isjeckanim bademima, čokoladnim mrvicama...
U PDF-u
Nema komentara:
Objavi komentar