ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Padišpanj

Padišpanj, padešpanj, turta nazivi su tradicionalnog dalmatinskog kolača, osobito dalmatinskog zaleđa, bez kojeg se nisu mogla zamisliti obiteljska slavlja. Taj kolač, osobito u nekim mjestima dalmatinske zagore, bio je kao jedina torta na vjenčanjima. 

Potječe od varijacije španjolskog kolača (Pan di Spagna, kojeg je opet, kuhar iz Genove, pripremio u Španjolskoj, te je u čast te zemlje (Španjolska), biskvit – torta dobila i ime).  
Kolač se udomaćio u Dalmaciji, Bosni, Hercegovini, ali i u Crnoj Gori gdje dolazi u kombinaciji s jabukama.


Ova varijacija recepta regionalna je poslastica otoka Paga, a recept čuvaju koludrice




Posebnost ovog recepta je što odudara od nekih zakonitosti u kulinarstvu (dodajemo smjesu u bjelanjak, pečemo bez predhodnog zamaščivanja posude, stavljamo ga peč u hladnu pečnicu, hladimo ga u posudi okrenutoj naopako).


POTREBNI SASTOJCI:

220 g šećera
7 jaja
220 g brašna
30 g kukuruzni škrob
100 ml suncokretovog ulja
200 ml tople vode
1 žličica pecilni prašak
1 žličica Weinstein Backpulver
1 vanilija šečera
izribana korica naranče
prstohvat soli

NAČIN PRIPREME:

Pjenasto izmiješati žumanjke i šećer, vanilija šećer i izribanu koricu naranče mikserom. Postepeno, miješajući s najmanjom brzinom miksera, u jednom smjeru, dodavati ulje, vodu i brašno s pecilnim praškom. 

Čvrsto izmutiti bjelanjak i žličicu vinskog pecilnog praška i uz ručno miješanje žicom dodati smjesu sa žumanjcima (smjesu sa žumanjcima dodajemo u snijeg od bjelanjaka)

Peći u posudi bez predhodnog zamaščivanja 1h – 1h i 10 min, na temperaturi od 150oC, tako da smo kolač stavili u hladnu pećnicu.

Kolač se hladi u posudi u kojoj je pečen okrenutoj naopako, položenoj na tri šalice, sat i pol, dok se posuda ne ohladi. 




Pomoću noža (pošade) se odvoje rubovi kolača od posude, te ga stavimo na pripremljenu podlogu posutu šećerom. Na kraju posipati šećerom u prahu.


U PDF za printanja

Još slika














Nema komentara:

Objavi komentar