ponedjeljak, 4. travnja 2016.

POSEBNE TORTE: Bobova torta s papirima

Neću Vam pisati ni kako je nastala ova torta ni kako je dobila ime, samo ću vam reći da ima veze s Bučevićima. A da je savršena, da je bomba u svakom pogledu može vam reći i Rakela

POTRENI SASTOJCI:

karamel fil

100 g šećera
200 ml vrhnja
1 kom vanilin šećer
50 g maslaca

za grilaž

250 g šećera
1 kom vanilin šećer
250 g cijelih oraha

biskvit

10 bjelanjaka
2 žumanjka
250 g mljevenih oraha
1 kom prašak za pecivo
200 g šećera u prahu
4 žlica oštrog brašna
1 kom vanilin šećer
porstohvat soli

krema od vanilije

8 žumanjaka
130 g šećera u prahu
2 vanili šećera
2 kesice pudinga od vanili
2 žlice gustina
7 dcl mlijeka
100 g bijele čokolade
180 g maslaca
2 čepa baileysa

1 čep ruma

NAČIN PRIPREME:

Griljaž: Rastopite šećer sa 2 žlice vode i vanili šećerom, kad se šećer pretvori u karamel, dodajte mu krupnih oraha, promiješajte i izlijte na masni papir. Kad se ohladi, odvojit jedno 2/3 smjese i u multi praktiku usitnite u griljaž.
Količina za dva biskvita kojeg pečemo u kalupu 26 mm. Bjelanjke stučemo sa šećerom u prahu,prstohvat soli, vanili šećera. U tu smjesu lagano dodam žumanjce, oštrog brašna i praška za pecivo i mljevenih oraha. Smjesu izlijemo u kalup obložen masnim papirom i peć na 170°-180°C oko 20-25 min. Kad se ohlade prerežemo tako da dobijemo 4 kore.

Karamel fil: Rastopite šećer, vanilin šećer i jednu žlićicu vode, pričekamo da se šećer rastopi u karamel i u to lagano dodamo vrhnja i kuhamo na tihoj vatri još 10-15min dok se karamel skroz ne rastopi. U to dodamo maslaca i kad se maslac skroz rastopi dignemo sa vatre i ostavimo da se ohladi

Krema od vanilije: Stavite mlijeko i  čokoladu na vatru, povremenoj promiješajte. U međuvremenu izmiksajte žumanjake sa vanili šećera i šećera u prahu. U to dodamo vanili pudinga i gustina (ako vam se učini gusto dodajte malo mlijeka). Uuzavrelo mlijeko (s čokoladom) polagano dodajte smjesu od žumanjaka neprestano mješajući dok ne uzavre, kremu ohladite te umutite s pripremljenom kremom od maslaca i 2 žlice šećera u prahu dobro izmiksajte, dodajte po želji Baileysa i ruma.


Slaganje: Na koru namažite 3-4 žlice karamel fila, tanko ga razmažite, na karamel fil stavite 3-4 žlice kreme od vanilije i pospite sitnim griljažem i onda ponovo. Zadnju koru i cijelu tortu namažite kremom od vanilije i ukrasite s onom 1/3krupnog griljaža.



PDF - Bobova torta s papirima




1 komentar: