Ova torta od kremastog sira, s podlogom od graham keksa i preljevom od vrhnja je originalni američki kolač.
Legenda kaže da je prvi cheesecake u New York napravio Arnold Reuben, njemački doseljenik koji je isti počeo služiti u svom restoranu. početkom 20 st.
POTREBNI SASTOJCI:
Preljev
25 g šećera
180 ml kiselo vrhnje (20%mm)
½ žličica ekstrat vanilija
Podloga od keksa
175 g izmrvljenih Graham keksa
35 g šećera
75 g rastopljenog maslaca
Nadjev od sira
500 g sir
200 g šećera
100 ml slatkog vrhnja
1 žlica limunovog soka
1 kom istrugana limunova kora
3 jaja
1 žlica (20 g) brašna
½ žlice kukuruzno škrobno brašno
1 kom vanilija šećera
NAČIN PRIPREME:
U multipraktiku samljeti graham kekse uz dodatak šećera i na kraju rastopljenog maslaca. Pritisnite mrvice ravnomjerno na dno kalupa pokrivenog masnim papirom i oko 2,5 cm sa strane kalupa. Zatim kalup prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak.
Mikserom izmiješajte krem sir, šećer i brašno, na srednjom brzinom dok smjesa ne bude glatka (oko 2 minute). Dodajte jaja, jedan po jedan, te iza svakoga mutite 30 sec. Dodajte vrhnje, limunov sok, limunovu koricu i vanilija šećer uz neprestano mješanje el. mješalice.
Smjesu sipajte na ohlađenu podlogu. Obložite kalup s vanjske strane s aluminiskom folijom te pecite u posudi u kojoj se nalazi vrela voda najmanje 1 cm.
Pecite 15 minuta na 180o C, a zatim 75 min. na 120o C.
U međuvremenu izmješati kiselo vrhnje, šećer i ekstrakt vanilije. Preljev preliti po vručem kolaču , vratiti u pećnicu pa pecite još 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pažljivo s nožom ili lopaticom unutarnjim rubom kalupa odvojiti smjesu da ne puca dok se hladi. Kad se ohladi pokriti kalup plastičnom folijom i staviti u hladnjaku najmanje 4 sata.
PDF - New York stile cheesecake
Slike:
Nema komentara:
Objavi komentar