utorak, 23. veljače 2021.

Arancini

 

U zimskim danima vjerojatno ne postoji omiljenije voće od naranče! Ukomponirane u razne torte, kolače i kreme… Iscijeđene, nasjeckane, naribane… U kuhanom vinu ili punču, stavljanje na peći i radijatore zbog mirisa i još sto raznih čuda… Iskoristivost im je maksimalna. No, vrlo često bacamo koru.

Arancini, tj. ušećerene narančine kore pravi su doprinos očuvanju i zaštiti prirode, jer će ovim postupkom naranča postati „zero waste“ namirnica. Osim toga, poslastica su za sve generacije i članove obitelji, osim onih koji imaju poteškoća s regulacijom šećera.

No, kako smo zakoračili u zimske mjesece u kojima nam je potrebna dodatna energija, ovaj puta u visokoj koncentraciji šećera.


POTREBNI SASTOJCI:

6 većih domaćih naranči
250 ml vode
500 g šećera
3 Vanilija šećer

NAČIN PRIPREME:

Operite naranče, prepolovite i ocijedite. Ocijeđene naranče očistite tako da vam ostane samo debela kora. Narežite ih na duguljaste trakice (debljine 5 mm, dužine oko 5 cm ). 

Narezanu narančinu koricu stavite u keramičku zdjelu i napunite s toliko vode da ih pokrije. Držite ih tako u vodi 6 dana i svaki dan po tri puta (jutro, popodne i navečer ) mijenjajte im vodu. Ako koji dan zaboravite promijeniti vodu, ostavite ih dan duže da se namakaju. Obavezno ih držite na sobnoj temperaturi.

Nakon 6 dana namakanja, naranče prokuhajte u 500 ml hladne vode oko 15 – 20 minuta da omekšaju. Korice naranče ocijedite. Točno 250 ml te vode u kojoj su se kuhale sačuvajte i u nju uspite 500 g šećera. Napravite šećerni sirup, dodajte korice i kuhajte ih oko 10 minuta.
Prokuhane korice naranče stavite da se ocijede pa ih uvaljajte u kristal šećer. Tako uvaljane korice ostavite na kuhinjskoj rešetki da se suše 2 dana također na sobnoj temperaturi ( nikako ne iznositi van na hladnoću).

U PDF za printanje







1 komentar:

  1. Congratulation for the great post. Those who come to read your Information will find lots of helpful and informative tips. Ergela Đakovo

    OdgovoriIzbriši