petak, 19. lipnja 2020.

Rapska torta na Novaljski način

Bademi sljubljeni sa kristalima šećera, mirisnim limunom i osebujnim okusom likera "Maraskino" osnova su za, stoljećima staru, jedinstvenu slasticu poznatu pod imenom Rabska torta


Samo u ovakvom ozračju može nastati nešto tako lijepo kao što je Rabska torta. U njoj je sjedinjena sa suncem i slast škrte zemlje i gorkasti okus Kamenjara.


Ima u njoj još nečega, ali to je tajni recept koji potječe od 1177. godine, kada je po predanju prvi put poslužena papi Aleksandru III prigodom blagoslova katedrale Uznesenja Marijina na otoku Rabu. 

Od zaborava su je sačuvale časne sestre iz Samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz Samostana sv. Andrije. 

Rabska torta radila se kao specijalitet još za vrijeme vladavine Venecije, prije više od tristo godina u bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prilikom najsvečanijih blagdana. Imala je okrugli oblik puža i pekla se najčešće u "štangama". Starih dobrih nonica, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi Rabska Torta, sve je manje. Njihovi recepti čuvaju se kao dragocjenost naslijedja umijeća izrade nježnog tijesta s mirisnom jezgrom mendule. 


Ovaj recept je Novaljska varijacija Rapske torte


A sada recept

POTREBNI SASTOJCI:

za tijesto

1 kg glatkog brašna (tip 550)
5 žlica šečera u prahu
5 žlica vinskog octa
1 dcl vode
375 g margarina
2 vanilije šećera
Izribana kora limuna i naranče
1 čep ruma

za nadjev

80 dkg badema
20 dkg oraha
4 vanilija šečera
80 dkg šečera
8 cijelih jaja
4 izribane kore limuna
0,3 dl „Maraskina“

NAČIN PRIPREME:


Izmiješati sastojke za tijesto, raspodijeliti u 4 dijela i ostaviti preko noći u najlonskoj kesici u hladnjaku. Izvaljati 8-10 traka dužine 30 cm, širine 5 cm i debljine 2-3 mm. 

Puniti s nadjevom kojeg smo pripremili miješajući sastojke za nadjev. Sa trakicama širine 2 cm omeđimo naneseni nadjev poklapajući trakice jednu uz drugu svakih 3 cm.
Pečemo 35 min na temp. od 170o C


PDF






Nema komentara:

Objavi komentar