utorak, 18. rujna 2018.

Dalmatinski krostuli

Tradicionalna dalmatinska delicija osobito otoka, gdje uz medenjake, paprenjake, ušećerene naranče, ušećerene mendule, mandulat, krokant, rafiole, spadaju u najuži krug kolačića s kojima se uz popodnevnu kavu, prošek ili čaj  „ćakulalo“, dočekivalo goste, a i također su bili sastavni dio svečanog blagdanskoga stola.

Krenete li hrvatskom obalom od sjevera prema krajnjem jugu, na mnogim stolovima naći ćete slasticu tog imena. Iako će vam svaka domaćica samouvjereno reći da je riječ o autohtonom domaćem jelu, istina je da u kroštulama uživaju i Englezi, koji ih zovu „sweet fritters“, „sweet knots“ ili „sweet bows“, ali i Talijani koji rade „crostoli“. Naći ćete ih i na poljskim menijima pod nazivom kruschik, kao ruski specijalitet: hvorost, te specijalitet goranski kuhinje: fanjki a zanimljivo je da ih se gotovo svugdje tradicionalno poslužuje u vrijeme oko najvećih kršćanskih blagdana, Božića i Uskrsa. Dakako, možete u njima uživati u svako doba godine. Kao dalmatinski specijalitet, čija se priprema razlikuje od grada do grada,jer svaki kraj ima nešto svoje za dodati kako bi dobili na autentičnosti.



Ovaj recept je starinski recept.  Tijesto ne sadrži masnoće niti šećer, a mora se paziti kada ih pržimo u ulju da kod posipanja gotovih krostula sa štaub šećerom ne dođe u kontakt s vrućim uljem, jer će ulje  pjeniti. Može dugo ostati svjež, a zbog nedostatka masnoće neće se stvrdnuti. U zavisnosti od suhog ili vlažnog vremena krostuli će biti kruskaviji ili mekši.

POTREBNI SASTOJCI:


10 žutanjaka
1 dl bijelog vina
1/2 dl konjaka
1 izribana kora limuna
1 izribana kora naranče
2 čepa ruma
prsohvat soli
65 dag glatkog brašna
1  žličica pecilnog praška
1 l ulja za prženje

  šećer u prahu


NAČIN PRIPREME:



Izmiješati žumanjke, vino, konjak, rum, koru od naranče i limuna te zamijesiti s brašnom i  praškom za pecivo. Ostaviti tijesto zamotano u krpu 30 min da odstoji. Razvaljati tijesto do 1,5 mm debljine i rezati trakice veličine 2,5 cm x 12 cm sa izrezom u sredini veličine 3 cm kroz koji treba provući jedan vrh trakice. Pržiti u umjereno zagrijanom ulju, jednu pa drugu stranu. Posipati šećerom u prahu kad krostul dignemo iz ulja podlažući ga na kuhinjski papir koji će upiti suvišno ulje
.



U PDF







Nema komentara:

Objavi komentar